КОКАИНСКА ЛИНИЈА: Колумбија – Албанија!

КОЛУМБИЈА / АЛБАНИЈА – Албанска полиција запленила више од 600 килограма кокаина који припада најопаснијем картелу у Јужној Америци, колумбијском Клану дел Голфо (Заливски клан), који чини око 3.000 војника. Колумбијске власти нуде пет милиона долара за главу шефа ове организације, Даира Антонија Усуге, познатог под надимком „Вођа“. Војна организација и челична дисциплина главне одлике организације против које власти у Колумбији воде прави рат.

Колумбијске власти јавиле су средином фебруара полицији у Тирани да се у двоструком дну контејнера чије је крајње одредиште био Драч налази више од пола тоне кокаина. Албанска полиција је у товару банана пронашла 613 килограма кокаина, који је пут Европе послао најмоћнији картел у Јужној Америци, Клан дел Голфо.

И док власти у Тирани и даље истражују локалне везе колумбијских мафијаша, власти у Боготи су објавиле обиман досије о активностима паравојне организације која у великој мери контролише тешко приступачне пределе уз границу са Панамом.

Пре почетка широке акције против овог клана, у коју се повремено укључује и авијација, Усуга је под командом имао око 3.000 војника, али су колумбијске власти ухапсиле око 1.500 људи и убиле најмање 14 од 30 најутицајнијих људи овог клана, пре него што је „Вођа“ прошлог септембра позвао власти на прекид ватре.

Председник Колумбије Хуан Мануел Сантос је одбацио могућност преговора, наводећи да са „криминалцима и шверцерима дроге нема разговора“.

Истовремено, у колумбијским градовима појавиле су се потернице за Усугом, којима се грађани обавештавају да награда за вођом клана „живим или мртвим“ износи пет милиона долара. Колико је Усуга опасан најбоље је, како се чини, описао Данијер Барера или „Ел локо“ (Лудак), један од команданата тог клана који је у међувремену изручен Американцима: „Веома опасна планинска животиња, која не преза од убијања жена и деце.“

Суштински, ова организација производ је компликованих односа који су у Колумбији владали после демилитаризација читавог низа герилских покрета, укључујући и ФАРК, па се једна од група одметнула у тешко проходне пределе уз границу са Панамом. Са излазом на Пацифик и Карипско море, готово истовремено су завладали трговином кокаином.

Усуга се са 16 година прикључио Народној ослободилачкој војсци, у чијим је редовима прилично брзо напредовао. После пероида сарадње са ФАРК-ом, уследило је време жестоких сукоба са том формацијом, а Усуга је постао лидер нове генерације шефова колумбијских картела, без гламура који су пратили „босове“ из Меделина или Калија.

За разлику од Пабла Ескобара или Родригеза Орехуеле, људи који су сами изабрали пут, Усуга је шеф картела постао готово по инерцији, јер је заузимањем територија наследио и послове везане за трговину кокаином, али је претходно маргиналну организацију Клан дел Голфо претворио у најмоћнију мафијашку организацију у Јужној Америци.

За разлику од Ескобара и осталих вођа кланова из Меделина и Калија, Усуга је центар шверца кокаина из градова преместио у тешко приступачне руралне пределе, избегавајући сударе са владиним снагама, или масовна убиства по којима су његови претходници били надалеко познати.

„Убиства више нису масовна, већ селективна“, наводи се у извештају колумбијске полиције, која тврди да клан располаже низом сигурних кућа у којима муче и убијају противнике.

Локалне команданте овог клана штите елитне снаге, које имају задатак да се обрачунају са противницима и заштите планинске путеве којима се превози кокаин. Иако избегавају градове, шефови овог картела склопили су договоре са локалним криминалцима, који у њихово име воде шверцерске послове.

Колумбијске власти још од 2015. године покушавају да зауздају овај клан, па је у „Операцији Агамемнон“ до сада убијено 14 високорангираних шефова ове организације, док је ухапшено више од 1.500 особа, укључујући Усугину супругу и свастику.

У сукобима који су претходили овој акцији, убијен је и Усугин брат, познат под надимком Дон Ђовани, па је „Вођа“ наредио нападе на владине снаге, обећавајући 700 долара за главу сваког припадника владиних снага безбедности.

Влада је узвратила једнако жестоко, па је колумбијско ратно ваздухопловство у неколико наврата бомбардовало места на којима су се налазиле Усугине снаге. Сукоб је накратко заустављен тако што је клан, у децембру, једнострано прогласио прекид ватре.

Генерал Хорхе Луис Варгас, који води операцију против клана, тврди да су Усугине снаге сада опкољене у џунглама, као и да је моћ организације да премешта новац и робу у великој мери смањена после широке акције владиних снага.

Усугина паравојска, међутим, и даље контролише половину кокаина који се из Колумбије шаље у остатак света, док се његов утицај простире на неколико десетина општина у тој држави, укључујући округе Антиоква, Кордоба, Сантандер, али и са огранцима у Боготи и Медељину.

Извор: РТС (Раде Мароевић)