ПУТИН ПОРУЧИО ВАШИНГТОНУ: Не играјте се ватром – следи одмазда! (ВИДЕО)

Шеф Кремља Вашингтону

Руски лидер у базу у Латакији послао четири најновија авиона пете генерације са стелт технологијом „су-57“, које зову убице америчких „невидљивих“ Ф-22. Тиме послао поруку да ће спречити Вашингтон да свргне Асада и распарча Сирију.

Руски председник Владимир Путин намерава да по сваку цену спречи САД да свргну сиријског председника Башара Ал Асада и распарчају Сирију. Он је у ту земљу послао најновије борбене авионе пете генерације „сухој су-57“ са стелт технологијом, такозване убице америчких „невидљивих“ летелица Ф-22 рептор, који се већ налазе у Сирији.

У питању је руски авион чијих је само 12 прототипова досад направљено, а масовна производња требало би да почне ове или следеће године, очигледно након финалних тестова у Сирији.

Руски лист „Комерсант“ пише да је министарство одбране прошле недеље пребацило четири прототипа „су-57“ у сиријску авио-базу Хмејмим у Латакији.

– Летелице су послате у Сирију на тестирање у борбеним околностима. Пробе ће бити више фокусиране на радарске способности и електронско ратовање него на проверу система наоружања – навео је извор из руског министарства за „Комерсант“.

Лист додаје да то потврђују и снимци израелских сателита од петка, на којима се виде најмање два руска „су-57“ на писти у Хмејмиму.

Аналитичар Игор Короченко каже да је главни циљ допремања „су-57“ у Сирију тестирање радарског система на реалним метама, укључујући амерички Ф-22.

– Летелица је дизајнирана као убица Ф-22. Она би требало да у ваздуху нађе непријатељски авион и уништи га, заобилазећи његову напредну стелт технологију. Због тога што Ф-22 није потпуно невидљив, већ га радар региструје кад је превише близу и кад је прекасно за реаговање, „су-57“ осим радара, има и инфрацрвени систем за детектовање и праћење било чега непријатељског у ваздуху. Тај систем Ф-22 нема. Такође, „сухој“ има електронски унапређен оптички сензор у кокпиту, што омогућава пилоту да пронађе мету. То значи да ће „су-57“ моћи да уочи непријатељски стелт на чак 50 километара – објашњава Короченко.

Кад је оружје у питању, „су-57“ може да га прилагоди у односу на мисију коју треба да обави.

– Авион је способан за уништење мета и у ваздуху и на земљи, те може да користи најшири могући спектар оружја. Такође, може да лоцира помоћну стелт летелицу Авакс, као и да допуњава гориво у ваздуху. Има напредније моторе од америчког ривала Ф-22 – наводе стручњаци.

Они наглашавају да је, осим тоа, још једна руска предност у Сирији то што њен ракетни систем С-400 може угрубо да лоцира Ф-22, пре него што „су-57“ крене у мисију.

Извор: србијајавља.рс