OZBILJNO UPOZORENJE: Na Balkanu od marta moguće velike poplave!

SAD – Američka meteorološka služba „Akjuveder“ (AccuWeather) objavila je vremensku prognozu za proleće 2018. u Evropi, u kojoj upozorava na visok rizik od poplava na Balkanu zbog čestih padavina.

Iako je tokom većeg dela zime zabeleženo manje kiše i snega na Balkanu nego što je prosek za taj period godine, meteorolog Alen Repert navodi da će se oluje s kraja zime nastaviti i tokom proleća.

„Akjuveder“ upozorava da će naleti kiše i oluje s grmljavinom dovesti do natprosečne količine padavina u području od Grčke do Rumunije i Mađarske.

Upozorava i da se zbog slabo pokretnih olujnih sistema očekuju padavine na tim lokacijama i više dana uzastopno, što povećava rizik od poplava.

Sneg će verovatno padati na planinama tokom marta, a u aprilu samo na najvišim tačkama, navodi „Akjuveder“.

Kako napominje da promena na blaže vreme sa kišom zajedno s otapanjem snega s planina povećava rizik od poplava.

loading...

„Poplave zbog čestih padavina i otapanja snega sa planina moguće su u dužem periodu, što bi moglo da dovede do kašnjenja u sađenju useva širom Balkana“, rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Osim opasnosti od poplava, „Akjuveder“ upozorava na opasnost od klizišta, koja mogu da ugroze oblasti na Dinarskim Alpima i balkanskim planinama.

Navodi se i da Alpima preti rizik od poplava zbog velike količine snega posle zime, koji će se brzo otopiti zbog blagog vazduha i čestih padavina.

Promena na blaže i vlažno vreme povećava i rizik od lavina, upozorava „Akjuveder“.

U delu koji se odnosi na vremensku prognozu za Balkan, „Akjuveder“ je objavio i fotografiju poplava u Obrenovcu 2014. godine.

Izvor: Tanjug

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...