ЛАЗАНСКИ: Кореја је једна! – КОМЕРСАНТ

ЛАЗАНСКИ: Кореја је једна!

Пише: Мирослав Лазански

Какви ће бити односи на Корејском полуострву после завршетка Зимске олимпијаде у Јужној Кореји? Хоће ли тренд помирљивих потеза с обе стране 38. паралеле бити настављен и од кога све то зависи? Да ли се сценарио корејских догађаја може пресликати и на Европу?

Зимске олимпијске игре, заправо, дошле су у идеално време за Северну Кореју. Пјонгјанг је успешно тестирао четири атомске и две хидрогенске бомбе, испробао је интерконтиненталну ракету „хвасонг-15” домета 13.000 км и на тај начин заокружио свој нуклеарно-ракетни програм. Северна Кореја је стекла статус нуклеарне државе, а хоће ли јој то признати и Доналд Трамп то ништа не мења на ствари.

Односно, признале то САД или не признале, „хвасонг-15” лети 13.000 км.

Пјонгјанг за сада и нема потребу новог тестирања интерконтиненталних пројектила, као ни потребу новог испробавања атомских и хидрогенских бомби, тим пре што је полигон за атомске пробе, на североистоку земље, озбиљно урушен услед неколико узастопних, подземних, нуклеарних проба. Дакле, Северна Кореја може сада да мирно чека и ослушкује сигнале како из Сеула, тако и из Вашингтона.

Неког брзог и спектакуларног помирења између Сеула и Пјонгјанга сигурно неће бити, па чак ако и председник Јужне Кореје оде у службену посету Северној Кореји, то неће битно променити ствари. Јер, за све што се догађа у Јужној Кореји, а посебно за њене релације са Севером, питају се Американци. Како Пјонгјанг не жели да се Амери питају за све што се догађа код њих, а како су ратна морнарица и ратно ваздухопловство Северне Кореје осетно слабије у односу на оно што поседује Јужна Кореја и Американци у том региону, то је Пјонгјанг дао нагласак на ракете, артиљерију и атомско оружје.

loading...

Америка у подручју Јапана и Јужне Кореје има моћне снаге, у Јапану је укупно 47.050 припадника америчких оружаних снага: 2.900 припадника копнене војске у бази „Зама”, 12.000 припадника ратне морнарице у саставу Седме флоте с базама „Јокосука” и „Сасебо”, 11.450 припадника ваздушних снага с базама „Јокота”, команда Пете ваздушне армије и 374. тактичко-транспортни авио-винг, „Мисава”, 35. ловачки авио-винг, и база „Кадена” на Окинави са 18. авио-вингом и 353. авио-групом за специјалне операције, те 20.700 маринаца с базама „Камп Бутлер”, „Футенма”, „Ивакуни” и „Фуџи”.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...