EKSKLUZIVNI INTERVJU: BALŠA BOŽOVIĆ

U ekskluzivnom intervjuu za srpsko onlajn izdanje Komersant, Balša Božović, predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke i jedan od najistaknutijih srpskih mladih političara, govori o stanju u Srbiji, pitanju Kosova, predstojećim „beogradskim“ izborima, evropskoj ideji, te mnogim drugim temama…

Trka za Beograd je u toku, pa se to nameće i kao prvo pitanje. Šta je ono što očekujete na predstojećim izborima!?

Očekujem da smenimo aktuelnu naprednjačku vlast u gradu!

U čemu je najveća snaga opozicije na ovim izborima. Čega Vučić treba da se plaši najviše?

loading...

Najveća snaga opozicije je u građanima Beograda koje naprednjaci ne mogu da ucenjuju radnim mestima ili da kupe sa tri kile brašna. Vučić se najviše plaši toga da Beograđani izađu na izbore u velikom broju i pokažu šta stvarno misle o njemu i njegovoj vladavini.

Situacija u opozicionom bloku „proevropske orijentacije“, generalno!? Šta nam pokazuju izbori?!

Izbori pokazuju da ljudi i dalje veruju u „evropsku ideju“, međutim, da se ne lažemo… opozicija se i dalje više bavi sama sobom, nego rušenjem Vučićeve diktature.

Potpuno je jasno da je Vučićeva strategija od samog dolaska na vlast bila cepanje Demokratske stranke na što sitnije delove. Tri glavna kandidata za gradonačelnika Beograda su bili funkcioneri Demokratske stranke pre četiri godine. Prevazilaženje razlika je najvažniji zadatak, a onda i ujedinjenje do oslobođenja Beograda i Srbije od ove pošasti.

Kako vam se čini situacija u tzv. „patriotskom-nacionalističkom“ bloku?!

Ako pod „patriotsko-naconalističkom bloku“ mislite na Mišu Vacića i njemu slične onda stanje u tom delu društva najbolje opisuje situaciju u kojoj Vacić tvituje kako će lično da mobiliše tuđu decu da ih šalje u neki umišljeni rat. Takve „patriote“ uvek „šalju“, a nikad ne „idu“ u rat. Tako da je kao i do sad naš „patriotski“ blok van prostora, vremena i pameti.

Kako vidite ulogu Rusije u Srbiji i uopšte saradnju Srbije i Rusije?

Pre svega vidim Rusiju kao dobrog ekonomskog partnera Srbije.

Šta će biti glavne promene koje Beograđani mogu očekivati posle eventualne vaše pobede na izborima?

Za početak ćemo vratiti stručnjake u upravu i proces odlučivanja u svim bitnim pitanjima vezanim za grad i život u njemu, a ako me pitate šta to konkretno znači, znači da ćemo recimo u slučaju Beograda na vodi, napraviti pravu javnu raspravu o tom projektu, da ćemo konsultovati struku, da vidimo šta je izvodljivo, a šta ne, proverićemo sve ugovore, podnećemo krivične prijave, da vidimo da li to što se dve obične zgrade zidaju pet godina, posledica gluposti i nestručnosti ili lopovluka.

Moram da kažem da je Demokratska stranka praktično jedina opoziciona politička organizacija koja je u stanju da upravlja kompletnim državnim sistemom, pa samim tim i gradom Beogradom, a kad kažem da upravlja, mislim na to da upravlja stručno, efikasno, planski i vizionarski. Od čišćenja i rekonstrukcija ulica, preko socijalnih pitanja, zaštite dece, bezbednosti građana, pa sve do strateških projekata poput mostova, metroa i sličnog.

Kosovo!? Šta bi danas bili glavni potezi DS-a!?

Borba protiv organizovanog kriminala i oslobađanje Srba od straha od života na Kosovu. Znači svaki potez koji vodi ka normalizaciji života za obične građane na Kosovu za nas je prihvatljiv. SNS podržava Ramuša Haradinaja, čoveka koji je optužen za najgore zločine protiv čovečnosti nad Srbima, Romima i nealbancima. Da stvar po građane srpske nacionalnosti bude gora, na severu Kosova imate suštinsku vladavinu Zvonka Veselinovića i njegove družine koju takođe podržava SNS.

Dakle, interes Aleksandra Vučića je da sever Kosova ostane u kandžama Haradinaja i Zvonka Veselinovića i tu su građani kolateral njihove kriminalne saradnje i trgovine. Ubistvo Olivera Ivanovića, jednog od opozicionih lidera, govori kako će proći svako ko se bude otvoreno suprotstavljao takvoj diktaturi organizovanog kriminala. Upravo je Vučićev režim i nacrtao metu na Oliverovim leđima.

Za kraj, poruka svim našim čitaocima!?

Izađite i glasajte 4. marta. Velika izlaznost je najveći problem za naprednjake.

Izvor: Komersant.rs / ZDES

 

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...