ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ: БАЛША БОЖОВИЋ

У ексклузивном интервјуу за српско онлајн издање Комерсант, Балша Божовић, председник београдског одбора Демократске странке и један од најистакнутијих српских младих политичара, говори о стању у Србији, питању Косова, предстојећим „београдским“ изборима, европској идеји, те многим другим темама…

Трка за Београд је у току, па се то намеће и као прво питање. Шта је оно што очекујете на предстојећим изборима!?

Очекујем да сменимо актуелну напредњачку власт у граду!

У чему је највећа снага опозиције на овим изборима. Чега Вучић треба да се плаши највише?

loading...

Највећа снага опозиције је у грађанима Београда које напредњаци не могу да уцењују радним местима или да купе са три киле брашна. Вучић се највише плаши тога да Београђани изађу на изборе у великом броју и покажу шта стварно мисле о њему и његовој владавини.

Ситуација у опозиционом блоку „проевропске оријентације“, генерално!? Шта нам показују избори?!

Избори показују да људи и даље верују у „европску идеју“, међутим, да се не лажемо… опозиција се и даље више бави сама собом, него рушењем Вучићеве диктатуре.

Потпуно је јасно да је Вучићева стратегија од самог доласка на власт била цепање Демократске странке на што ситније делове. Три главна кандидата за градоначелника Београда су били функционери Демократске странке пре четири године. Превазилажење разлика је најважнији задатак, а онда и уједињење до ослобођења Београда и Србије од ове пошасти.

Како вам се чини ситуација у тзв. „патриотском-националистичком“ блоку?!

Ако под „патриотско-нацоналистичком блоку“ мислите на Мишу Вацића и њему сличне онда стање у том делу друштва најбоље описује ситуацију у којој Вацић твитује како ће лично да мобилише туђу децу да их шаље у неки умишљени рат. Такве „патриоте“ увек „шаљу“, а никад не „иду“ у рат. Тако да је као и до сад наш „патриотски“ блок ван простора, времена и памети.

Како видите улогу Русије у Србији и уопште сарадњу Србије и Русије?

Пре свега видим Русију као доброг економског партнера Србије.

Шта ће бити главне промене које Београђани могу очекивати после евентуалне ваше победе на изборима?

За почетак ћемо вратити стручњаке у управу и процес одлучивања у свим битним питањима везаним за град и живот у њему, а ако ме питате шта то конкретно значи, значи да ћемо рецимо у случају Београда на води, направити праву јавну расправу о том пројекту, да ћемо консултовати струку, да видимо шта је изводљиво, а шта не, проверићемо све уговоре, поднећемо кривичне пријаве, да видимо да ли то што се две обичне зграде зидају пет година, последица глупости и нестручности или лоповлука.

Морам да кажем да је Демократска странка практично једина опозициона политичка организација која је у стању да управља комплетним државним системом, па самим тим и градом Београдом, а кад кажем да управља, мислим на то да управља стручно, ефикасно, плански и визионарски. Од чишћења и реконструкција улица, преко социјалних питања, заштите деце, безбедности грађана, па све до стратешких пројеката попут мостова, метроа и сличног.

Косово!? Шта би данас били главни потези ДС-а!?

Борба против организованог криминала и ослобађање Срба од страха од живота на Косову. Значи сваки потез који води ка нормализацији живота за обичне грађане на Косову за нас је прихватљив. СНС подржава Рамуша Харадинаја, човека који је оптужен за најгоре злочине против човечности над Србима, Ромима и неалбанцима. Да ствар по грађане српске националности буде гора, на северу Косова имате суштинску владавину Звонка Веселиновића и његове дружине коју такође подржава СНС.

Дакле, интерес Александра Вучића је да север Косова остане у канџама Харадинаја и Звонка Веселиновића и ту су грађани колатерал њихове криминалне сарадње и трговине. Убиство Оливера Ивановића, једног од опозиционих лидера, говори како ће проћи свако ко се буде отворено супротстављао таквој диктатури организованог криминала. Управо је Вучићев режим и нацртао мету на Оливеровим леђима.

За крај, порука свим нашим читаоцима!?

Изађите и гласајте 4. марта. Велика излазност је највећи проблем за напредњаке.

Извор: Комерсант.рс / ЗДЕС

 

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...