КРАХ „ДРЖАВЕ КОСОВО“: Европске земље надомак повлачења признавања Косова!?

Поруке из Аустрије и дешавања у Чешкој говоре у прилог томе да у јавном мњењу земаља које су признале Косово постоји помак и да је могуће да би упорним радом Србије могло бити промене става и повлачења признања независности.

Јасне поруке које кроз Стратегију проширења ЕУ стижу из Брисела последњих дана, али и једног броја европских земаља, по свој прилици не иду наруку приштинским властима.

Не само да ће у Прагу 17. фебруара бити организован протест због једностраног проглашења косовске независности и потписивање петиције за чешко повлачење признања Косова, већ је и аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе уочи посете Београду поручио да је признање Косова ствар Србије, а „притискати је да призна Косово је погрешан пут“.

Нервозу челника у Приштини показује и изјава заменика косовског премијера Енвера Хоџаја који је, према наводима приштинских медија, за положај Косова у новој Стратегији проширења ЕУ на Западни Балкан окривио недостатак јединства у ЕУ и истакао да је „незамисливо“ да пет земаља Уније ни после десет година нису признале косовску независност.

Да ли заговорници независности јужне српске покрајине губе подршку ЕУ и може ли Србија то да искористи на прави начин?

Александар Гајић са Института за европске студије за Спутњик каже да је садржај Стратегије ЕУ за Западни Балкан, где се уважила примедба Шпаније да Косово не може да напредује у претприступним преговорима јер је не признају све чланице Уније, заиста неповољна по Косово.

„У ЕУ одавно постоје поделе по питању Косова и земље које нису признале независност остају чврсто на том становишту. Међутим, изјаве попут ове коју је дао вицепремијер Аустрије и дешавања у Чешкој говоре у прилог томе да постоји помак и у јавном мњењу земаља које то јесу учиниле и да је могуће да би упорним радом Србије могло да се дође до тога се промени став и код њихових званичника и да дође до повлачења признања независности Косова. То би ситуацију Приштине учинило још тежом, не само везано за њихово напредовање ка ЕУ, већ и за односе са Београдом“, напомиње Гајић.

И политиколог Александар Стојановић не би био изненађен да у будућности неке земље ЕУ повуче признање независности Косова.

Он за Спутњик каже да се Унија, суочена са „брегзитом“, мигрантима, терористичким нападима и низом других проблема, заправо грчевито бори за опстанак и очување онога што је стварала последњих педесет година.