ВУЧИЋ ПОРУЧИО ХРВАТИМА: Нисам никакав четник!

ЗАГРЕБ – Председник Србије Александар Вучић рекао је да је дошао у Хрватску да разговара о отвореним питањима. Истакао је да се српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да по питању будућности немају супротстављене интересе. Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић каже да се у многим питањима две стране нису сагласиле, да су се у неким приближиле, а у неким ће се у будућности приближити.

Александар Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са хрватском председницом захвалио Грабар Китаровићевој на позиву и срдачној добродошлици по доласку у посету Хрватској.

Како је рекао, разуме да то за њу није био лак потез имајући у виду атмосферу која је стварана у Загребу и у читавој Хрватској. Навео је да је уверен да ће људи умети да разумеју политичке потезе обе стране.

Вучић је истакао да је дошао да разговара о отвореним питањима. Каже да ће Србија и Хрватска морати да имају боље односе у будућности, без обзира на то колико то не желе сви у политичким системима обе земље.

Председник Србије је рекао да се, када је у питању прошлост, српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да по питању будућности немају супротстављене интересе ни у једном пољу.

„О прошлости готово да ни у чему нисмо сагласни, али, ако ништа друго, разумели смо да друга страна има другачији поглед на то, па ћемо гледати да бар разумемо тај поглед“, рекао је Вучић.

Било је речи и о граници на Дунаву. Председник Србије је рекао да две земље имају различит став о томе, да се Хрватска позива на катастарске књиге, а Србија на закон. Додао је да ће две земље покушати то да реше билатералним путем у наредне две године, а ако не, ићи ће се на међународну арбитражу.

Вучић је рекао да ће следеће недеље примити и удружења несталих из Хрватске како би видео како може да се помогне.

„Могу да кажем да смо нека мала решења неким људима могли већ данас да донесемо, да знају где је тих неколико лица страдало“, рекао је Вучић.

Како је рекао, са хрватском колегиницом разговарао је о припадницима мањина и шта ми можемо да урадимо за хрватску мањину у Србију, а Хрватска за српску заједницу у Хрватској.

Поручио је да је то за српску страну од кључног значаја.

„Надамо се и очекујемо од Хрватске да помогне Србима да могу и смеју да се изјашњавају као Срби, да поносно чувају своје име и презиме и да ће после састанка побољшање права српског народа бити на дневном реду и да ће бити много тога учињено“, поручио је председник Вучић.

Он је захвалио председници Колинди Грабар Китаровић што је приметила да је на основу Суботичке декларације добар део проблема Хрвата у Србији решен, а да је он сам за неке од ствари са којима се суочавају припадници хрватског народа у Србији први пут чуо.

Подсетио је да је решено питање асфалтирања у Суботици и Таванкуту, музичког одељења у Бачком Моноштору, питање Куће бана Јелачића…

„Оно што смо могли од конкретних ствари смо решили, хоћемо да се поносимо решавањем проблема хрватске националне мањине у Србији“, поручио је председник Вучић.

Биће уложено, каже, и у верске објекте, а било је разговора са надбискупом Станиславом Хочеваром, који има одређене идеје како додатно да се помогне.

„Са тим немамо ама баш никакав проблем“, поручио је Вучић.

Вучић: Нисам никакав четник!

Александар Вучић је рекао да га нису узнемирили протести у Хрватској и поручио хрватском народу да није никакав четник, и да то није био нико у његовој породици, која је страдала у оба прошла рата.

Рекао је да не зна колико је људи било на протестима, али да је успут видео неке људе са паролама на којима је писало „Коњу, не лажи“, нешто о извињењу, као и „четник-почетник“, те „Барабо, врати се у Србију“.

„Нисам се страшно узнемирио. Овде ме је на пристојан, добар и гостопримљив начин дочекала председница Хрватске. Рекли су ми да је на протестима било више стотина људи. Свако нека ради свој посао. Нека протестују, то је демократско право“, рекао је председник Србије.

Он је истакао да је протеклих дана могао чути увреде на свој рачун и да жели грађанима Хрватске да поручи да није никакав четник, нити да му је ико у породици то био.

„И у прошлом рату и претпрошлом је породица Вучић страдала. Не знам да је ико од чланова моје породице у било каквом злочину учествовао“, подвукао је Вучић.

Истовремено је поручио да, ако је некоме лакше да тим увредама остварује политичке поене, нека настави тако.

Председница Хрватске је рекла да је демократско право протестовати, и да је то обичај у свим демократским земљама.

„Међутим, не могу подржати вређање и говор мржње. Изражавање мишљења мора бити на културан и прихватљив начин, без ексцеса и нарушавања јавног реда и мира“, подвукла је она.

Колинда Грабар Китаровић је српској јавности поручила да се не сме допустити да нам „појединци с рубова политичког спектра диктирају политику“.

„Политику и међудржавне односе морамо ми који смо изабрани и огромна већина грађана која подржава посету председника Вучића – креирати, зато што морамо да разговарамо о питањима која оптерећују наше односе и морамо радити на бољитку наших држава и народа“, рекла је хрватска председница.

Извор: РТС / Танјуг

Loading...