NATO BEZ NOVIH ČLANICA: Načekaće se i oni koji jedva čekaju! – KOMERSANT

NATO BEZ NOVIH ČLANICA: Načekaće se i oni koji jedva čekaju!

MINHEN – Uprkos politici otvorenih vrata koju NATO zagovara, većina zemalja koje su najzainteresovanije za članstvo u Alijansi nema realne šanse da joj se u skorije vreme pridruži, navodi se u izveštaju objavljenom uoči predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije (MSC).

U Minhenskom bezbednosnom izveštaju, pod nazivom „Do ivice – i natrag?“, istovremeno se upozorava da bi loši proračuni i nesporazumi mogli da dovedu do nenamernog vojnog sukoba na relaciji NATO-Rusija.

Uoči Minhenske bezbednosne konferencije, koja će biti održana od 16. do 18. februara, u izveštaju objavljenom na sajtu MSC ukazuje se da neki bezbednosni eksperti raspravljaju o idejama vezanim za novu bezbednosnu arhitekturu, ali da i privlačnost i izvodljivost tih predloga ostaju pod znakom pitanja.

„Centralna i istočna Evropa u fokusu su napete političke rasprave, jer mnoge u Evropskoj uniji brine demokratsko srozavanje u delovima tog regiona“, stoji u izveštaju.

S druge strane, ističe se, za razliku od ovih političkih potencijalnih linija razdora, vojna saradnja na istočnom boku NATO-a je napredovala.

„Nastavak dvojake strategije sa Rusijom“

U delu Minhenskog bezbednosnog izveštaja s podnaslovom „Centralna i istočna Evropa: Unutra ili izvan?“, navodi se i da NATO, premda tvrdi da „ne želi novu trku u naoružanju“ s Rusijom, nastavlja svoju dvojaku strategiju zastrašivanja i dijaloga.

„Međutim, sve veće slabljenje instrumenata za kontrolu naoružanja i raspoređivanje dodatnih vojnih kapaciteta mogli bi da dovedu do daljeg pogoršanja bezbednosne situacije u Evropi“, upozorava se u tekstu.

U tom kontekstu, ukazuje se da su ključni sporazumi o nuklearnom razoružanju kao što su INF ili „Novi početak“ (New START) pod pritiskom, dok su sporazumi o kontroli konvencionalnog naoružanja poput sporazuma CFE praktično „mrtvi“.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...