НАТО БЕЗ НОВИХ ЧЛАНИЦА: Начекаће се и они који једва чекају! – КОМЕРСАНТ

НАТО БЕЗ НОВИХ ЧЛАНИЦА: Начекаће се и они који једва чекају!

МИНХЕН – Упркос политици отворених врата коју НАТО заговара, већина земаља које су најзаинтересованије за чланство у Алијанси нема реалне шансе да јој се у скорије време придружи, наводи се у извештају објављеном уочи предстојеће Минхенске безбедносне конференције (МСЦ).

У Минхенском безбедносном извештају, под називом „До ивице – и натраг?“, истовремено се упозорава да би лоши прорачуни и неспоразуми могли да доведу до ненамерног војног сукоба на релацији НАТО-Русија.

Уочи Минхенске безбедносне конференције, која ће бити одржана од 16. до 18. фебруара, у извештају објављеном на сајту МСЦ указује се да неки безбедносни експерти расправљају о идејама везаним за нову безбедносну архитектуру, али да и привлачност и изводљивост тих предлога остају под знаком питања.

„Централна и источна Европа у фокусу су напете политичке расправе, јер многе у Европској унији брине демократско срозавање у деловима тог региона“, стоји у извештају.

С друге стране, истиче се, за разлику од ових политичких потенцијалних линија раздора, војна сарадња на источном боку НАТО-а је напредовала.

„Наставак двојаке стратегије са Русијом“

У делу Минхенског безбедносног извештаја с поднасловом „Централна и источна Европа: Унутра или изван?“, наводи се и да НАТО, премда тврди да „не жели нову трку у наоружању“ с Русијом, наставља своју двојаку стратегију застрашивања и дијалога.

„Међутим, све веће слабљење инструмената за контролу наоружања и распоређивање додатних војних капацитета могли би да доведу до даљег погоршања безбедносне ситуације у Европи“, упозорава се у тексту.

У том контексту, указује се да су кључни споразуми о нуклеарном разоружању као што су ИНФ или „Нови почетак“ (New START) под притиском, док су споразуми о контроли конвенционалног наоружања попут споразума ЦФЕ практично „мртви“.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...