ORBAN SA BRNABIĆEVOM: Britanija aut – Balkan in! (VIDEO) – KOMERSANT

ORBAN SA BRNABIĆEVOM: Britanija aut – Balkan in! (VIDEO)

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban poručuje da budućnost Evropske unije izgleda – British out, Balkan in, Central Europe up (Britanija napolju, Balkan unutra, Centralna Evropa gore). Napominje da Balkan mora biti integrisan u Uniju.

Viktor Orban je na početku obraćanja na Poslovnom forumu Srbija–Mađarska, koji se održava u Budimpešti u sklopu sednice dve vlade, a koji je pre svega posvećen energetici, rekao da pre energetskih tema treba da se ukaže na vizije i ideje.

Kako je rekao, kada je osnovan NATO, nastao je jedan izraz koji se može videti u nekim diplomatskim spisima, da je cilj koji je tada postavljen bio „da držimo Amerikance unutra, Ruse van, a Nemce dole“.

„Ako to parafraziram, onda znači da budućnost u pogledu Evrope izgleda da je British out, Balkan in, Central Europe up (Britanija napolju, Balkan unutra, Centralna Evropa gore). To je naša vizija, sa svim njenim posledicama“, rekao je Orban.

Dodao je da je Mađarskoj žao što Velika Britanija izlazi iz EU, ali da ona na to ne može da utiče, a da Balkan mora da se integriše u Uniju, što je, podsetio je, prihvatila i EU i odredila termin, 2025. godina.

loading...

„Nismo srećni sa tim datumom, to je skromno i suviše daleko, nama treba nešto ambiciozniji termin, ali i to što je određena 2025. godina je više nego do sada, jer se do sada ništa nije čulo o datumu“, rekao je Orban.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...