ОРБАН СА БРНАБИЋЕВОМ: Британија аут – Балкан ин! (ВИДЕО)

БУДИМПЕШТА – Maђарски премијер Виктор Орбан поручује да будућност Европске уније изгледа – British out, Balkan in, Central Europe up (Британија напољу, Балкан унутра, Централна Европа горе). Напомиње да Балкан мора бити интегрисан у Унију.

Виктор Орбан је на почетку обраћања на Пословном форуму Србија–Мађарска, који се одржава у Будимпешти у склопу седнице две владе, а који је пре свега посвећен енергетици, рекао да пре енергетских тема треба да се укаже на визије и идеје.

Како је рекао, када је основан НАТО, настао је један израз који се може видети у неким дипломатским списима, да је циљ који је тада постављен био „да држимо Американце унутра, Русе ван, а Немце доле“.

„Ако то парафразирам, онда значи да будућност у погледу Европе изгледа да је British out, Balkan in, Central Europe up (Британија напољу, Балкан унутра, Централна Европа горе). То је наша визија, са свим њеним последицама“, рекао је Орбан.

Додао је да је Мађарској жао што Велика Британија излази из ЕУ, али да она на то не може да утиче, а да Балкан мора да се интегрише у Унију, што је, подсетио је, прихватила и ЕУ и одредила термин, 2025. година.

„Нисмо срећни са тим датумом, то је скромно и сувише далеко, нама треба нешто амбициознији термин, али и то што је одређена 2025. година је више него до сада, јер се до сада ништа није чуло о датуму“, рекао је Орбан.

Поручио је да ће Мађарска чинити све да се убрза улазак Србије у ЕУ.

Како је рекао, гледано кроз бројке, земље Вишеградске четворке имају за 55 одсто већу трговинску сарадњу са Немачком него што је сарадња Немачке и Француске.

„Ако додамо Србију и још неку мању балканску земљу, онда можемо да видимо колико ће се променити та равнотежа и да ће економски развој у наредних 10-15 година померити на средњу Европу“, рекао је Орбан.

Извор: РТС / Танјуг

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!