ДАЧИЋ О КОСМЕТУ: Неопходне међународне снаге – стање осетљиво!

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас да је реалност на Косову и Метохији таква да ни после четири и по године нема назнака да ће Приштина испунити своју обавезу и формирати ЗСО, а да недавно убиство Оливера Ивановића указује да је безбедносна ситуација на Косову несигурна и осетљива.

Он је на седници СБ УН рекао да су пре почетка састанка стигле сугестије да се “ држимо теме састанка и покажемо конструктивност, миран тон уз избегавање конфронтација“.

„Као и пре фокусираћу се на акуелну ситуацију и извештај генералног секретара. Надам се да ће и представница Приштине прихватити те сугестије, да неће држати историјске лекције и износити неистине и улепшавати стварност и игнорисати извештај генералног секретара и реалност на терену“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да је Бриселски споразум потписан 2013. и да је успостављање ЗСО за Србију „круцијално питање од немерљивог значаја“ јер треба да заштити виталне интересе Срба на Косову.

„Србија четири и по година стрпљиво чека да Косово испуни ту обавезу. Нема државе у СБ УН која није апеловала да Косово ту обавезу испуни, али помака има мало. Генерални секретар констатује да нема напретка и да нема назнака када ће се то десити. То је реалност на терену“, поручио је он.

Такође, навео је да је Србија конструктивно и посвећено учествовала у дијалогу верујући да ће решавање свих отворених питања допринети миру и стварању прилика за напредак региона и чланство региона у ЕУ.

„Уверени да нема друге алтернативе Србија је доследно примењивала своје обавезе. Србија је спремна да настави дијалог али поставља се питање да ли ће иједан договор имати смисла ако нема назнака о формирању ЗСО“, поручио је Дачић.

Реланост на терену је, додао је Дачић, и то да је 16. јануара убијен Оливер Ивановић и да је овај догађај драматично угрозио сигурност на Косову.

Loading...