ВУЧИЋ ПРЕДЛАЖЕ КОЛИНДИ: Мораторијум од шест месеци на теме прошлости

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић оценио је уочи посете Хрватској да Хрвати и Срби немају сукобљене интересе када је у питању будућност и предложио мораторијум на шест месеци на расправе о темама из прошлости.

Српски председник је у интервјуу загребачком Глобусу, чије је само неке делове лист објавио на својој онлајн страници, говорио о конкретним предлозима за побољшање хрватско-српских односа које ће изнети хрватској председници.

Кад је реч о трауматичним темама из Другога светског рата и рата 90-их, које изазивају највише напетости у односима између Хрватске и Србије, Вучић сматра, наводи Глобус, да би, ради смиривања ситуације и успостављања дијалога, најбоље било да се обе стране договорно суздрже од расправе о њима неко време.

„Хајде да се договоримо да у идућих шест месеци – и да то кажемо – не говоримо о томе, томе и томе, или пре него што изађемо с било чиме, да се покушамо чути и да сваки пут спустимо тонус, и једни и други. И око 4. августа и око неких других шкакљивих датума“, рекао је Вучић.

Он сматра да би закључак његових разговора са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић требало да буде: Сагласни смо да се ни око чега нисмо сагласили када је реч о прошлости, али дајте да покушамо боље да разумемо једни друге у наредном периоду.

loading...

Српски председник је тако одговорио на питање Глобуса очекује ли да ће Колинда Грабар Китаровић прихватити његов предлог о мораторијуму на теме из прошлости.

Будућност Хрвата и Срба, председник Вучић, наводи Глобус, види у интензивирању сарадње и међусобном бољем разумевању.

Извор: Танјуг

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

AdNow
Loading...