ЕВРОПСКА „ПАМЕТ“: Словенци од Србије не знају шта траже!

БЕОГРАД / ЉУБЉАНА – Захтев Словеније да јој Србија „врати“ 313 уметничких дела нема утемељење у реалним околностима у којима су ти артефакти настајали, тврде саговорници Тањуга, Никола Кусовац, Милан Влајчић и Бобан Јевтић.

Тај захтев, који је предочен и током посете премијерке Ане Брнабић Љубљани, Словенија је истакла још 2015. године, када је тамошње Министарство спољних послова Амбасади Србије послало списак са 313 предмета из српских музеја, државних установа и резиденција, на које сматрају да полажу право.

Словенци захтевају слике и скулптуре словеначких уметника Божидара Јакца, Гојмира Антона Коса, Августа Чернигоја, Рихарда Јакопича, Лојзеа Долинара, Зденка Калина, Марија Прегеља и многих других, чак и непознатих аутора.

У овој групи радова је и портрет чувене српске сликарке Надежде Петровић, који је израдио словеначки сликар Иван Грохар.

Историчар уметности и вишедеценијски кустос Народног музеја у Београду Никола Кусовац напомиње да је захтев Словеније апсурдан, јер је већина уметничких дела која се налазе у Србији регуларно откупљена.

„Тај чувени портрет Надежде Петровић, на пример, аутор је поклонио својој тадашњој најбољој пријатељици. Сваки озбиљнији историчар уметности то зна. Грохар је сликао Надежду са идејом да јој поклони то платно. Сви најважнији словеначки импресионисти Јакопич, Грохар, Јама, Стернен сликали су у Сићеву, у оквири сликарске колоније, коју је организовала управо Надежда Петровић“, каже Кусовац.

„Наравно да су та дела власништво Србије када су настала у Сићеву. Наш Народни музеј и остале институције имају уредну документацију о откупу уметнина које имају у власништву“, казао је Кусовац.

Словенија од Србије потражује и филмове као што су „Кекец“ Јожеа Галеа, „Битка на Неретви“ Вељка Булајића, „Задах тела“ Живојина Павловића… Укупно 19 остварења су на списку за повраћај у Словенију.

За Кусовца нема дилеме да су такви захтеви недолични, јер су филмови које Словенија тражи назад адекватно складиштени и чувани у Југословенској кинотеци.

Loading...