ПУТИН ШОКИРАО ПРАВОСЛАВНЕ: Лењиново тело и мошти светитеља – у чему је разлика!?

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин упоредио је хришћанство са комунизмом, а маузолеј Владимира Лењина на московском Црвеном тргу са реликвијама светаца, преноси РТ.

„Можда ћу рећи нешто што се некима неће допасти, али такво је моје виђење ствари. Вера је увек била уз нас и постајала снажнија сваки пут када би наша земља и народ пролазили кроз тешка времена“, рекао је Путин у документарцу емитованом на каналу Русија 1.

Према његовим речима, у време милитантног атеизма свештенство је искорењивано, а цркве уништаване, али је истовремено нова религија створена.

„Комунистичка идеологија веома је слична хришћанству. У ствари: слобода, једнакост, братство, правда – све то се налази и у Светом писму“, објаснио је руски председник.

Путин је наставио даље да образлаже своје мишљење поредећи балсамовање посмртних остатака бољшевичког вође Владимира Иљича Лењина са хришћанским свецима.

„Лењин је стављен у маузолеј. Како је то другачије од многих реликвија и оним што је урађено са посмртним остацима бројних православних и уопште хришћанских светаца. Када кажу да таква традиција не постоји у хришћанству, онда треба да оду на Свету Гору и погледају свете реликвије смештене тамо. На крају, тога имамо и овде“, закључио је Путин.

Након Лењинове смрти 1924. године, његово тело је балсамовано и изложено у маузолеју на Црвеном тргу. Култ Лењина био је саставни део совјетске идеологије.

Извор: Танјуг

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!