ГЛИГОРИЈЕВИЋ: Амфилохије против Иринеј за Вучића

Новинарка Јована Глигоријевић рекла је да је то како се митрополит Амфилохије понаша скандалозно, а да СПЦ никада није имала мањи утицај на политичка питања у друштву, и да је због тога сада реаговала. Због случаја Савамала, оцењује, у неком другом друштву би пала комплетна градска власт и морали би да буду расписани ванредни градски избори.

Глигоријевић је и Новом дану оценила да је то како се митрополит црногорско-приморски Амфилохије понаша скандалозно, егзибиционистичко понашање, и додала да Црква нема тако велики утицај у друштву како то показују и резултати истраживања.

„Његова божићна посланица била је све сем хришћанске и речи мира. Петнаест минута је просипао мржњу према разним категоријама друштва. Он је скандалозна појава, а никада раније није отворено реаговала Црква јер никада није имала мањи утицај на политичка питања у друштву“, и покушава да умањи утицај Амфилохијеве изјаве, каже.

СПЦ претендује да увек има утицаја на политичка питања и сама је увек скакала да се нешто меша, рекла је новинарка додала да је једна од ретких ствари које стварно признаје Александру Вучићу јесте да је јако вешто минимизирао утицај цркве на политичка питања и увек је у ситуацијама када је било мешања цркве истицао да је Србија секуларна држава.

„Амфилохије је изрекао ружне речи о Вучићу, а Иринеј изјављује љубав, гаси ватру..“, рекла је.

Она је додала и да када је реч о Косову нема ништа против да буде питана СПЦ јер ће судбина великог дела њне имовине бити решавана у односу на решавања односа Србије и Косова.

Извор: Н1