ЂУРИЋ: Амфилохије неправедно напао Ану Брнабић да се бави „враџбинама“

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изразио је разочараност због нове изјаве Амфилохија Радовића наводећи да је митрополит, у свом непримереном обрачуну са председником Александром Вучићем, на веома недоличан начин напао и председницу Владе Србије Ану Брнабић.

Митрополит је, наиме, у одговору генералном секретару Председништва Србије Николе Селаковића да се бави враџбинама, рекао да је питање ко се бави враџбанима: он или председник Србије Александар Вучић.

„Ако је Вучић први пут у историји српског народа поставио једну такву особу за премијера да наводно буде углед српских мајки и сестара, то су враџбине, а не оно што говори митрополит и што је говорио још од 1981. године, када је упућен први апел, када је спаљена Пећка патријаршија“, навео је митрополит у изјави за подгорички Дан.

Марко Ђурић је у саопштењу навео да су непристојне алузије на рачун Брнабићеве недостојне једног православног владике.

„Сигуран сам не одражавају став Српске православне цркве“, навео Ђурић.

Истакао је да премијерка Ана Брнабић, као вредна и компетентна особа, ужива подршку свих чланова Владе, који данас, „уверен сам, деле моју разочараност због начина на који се ничим изазван о њој изјаснио један црквени великодостојник“.

„Апелујем на све политичке неистомишљенике да у јавним наступима не губе осећај за пристојност, а то се посебно односи на људе чији је задатак да буду пастири и старају се о духовном здрављу народа“, указао је Ђурић.

Како је раније данас јавила агенција Фонет, митрополит Амфилохије је за портал Ин4с рекао да ни он ни црква никога не нападају, већ изражавају забринутост за судбину најважнијег и најсветијег дела српске државе.

Додао је да је „неприхватљиво постизање било каквих обавезујућих споразума са терористима који управљају окупираним Косовом и Метохијом“.

Подвукао је да је за Српску православну цркву неприхватљив било какав „договор“ који би угрозио територијални интегритет и суверенитет Србије.