ДОДИК НЕ ОДУСТАЈЕ: Боримо се за самосталност Републике Српске

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик казао је на Дан РС да постоји потреба да се она избори за своја стечена права, као и да је циљ њена што већа самосталност.

„Наш циљ је што већа могућност самосталности Републике Српске и у том правцу се крећемо, и то је легитиман политички циљ. Са друге стране Босна и Херцеговина има циљ, односно Бошњаци заједно са странцима, да је учине што више централизованом и унитаризованом земљом, али та су два концепта просто неспојива“, рекао је јутрос Додик за Радио телевизију Србије.

Додик је оценио да Република Српска данас делује неупитно као „трајна категорија за српски народ“, као и да људи који ту живе артикулишу идеје слободарства и слободе о којој су сањали многи.

„Ми смо у потреби да се изборимо за наша стечена права и морамо да прекинемо нит у којој смо ратове добијали, а губили за зеленим столом, ми хоћемо да за зеленим столом добијемо и задржимо наша права“, истакао је председник РС.

Додик је казао да је РС од свог оснивања имала велика искушења – од Дејтонског споразума до данас, као и да мисли да је највећа вредност и љубав коју народ има за републику – да буде очувана и да преживи све те изазове.

Он је додао да Република Српска има са Србијом одличну сарадњу и разумевање и да нема никаквог политичког притиска који би био арогантан и циничан.

„Ново у историји је патриотизам који Србија исказује према РС и заједно са Републиком Српском, градећи један простор слободе за све“, рекао је Додик.

Он је додао да ће и једног дана када буде ван политике, формирати невладину организацију која ће се бавити осамостаљењем Републике Српске.

Извор: Н1