ПОЛИТИКА

ОГЛАСИО СЕ И ВУЧИЋ: Говорићу о оптужбама Амфилохија и других 14. јануара!

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ / СКРИНШОТ
08 / 01 / 2018

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић неће коментарисати изјаву митрополита црногорско-приморског Амфилохија до 14. јануара, када ће на Јавном сервису говорити и о тој и о другим оптужбама на његов и рачун тима који води.

Танјуг је данас више пута покушао да добије коментар председника Вучића на Амфилохијеву изјаву у којој је изразио бојазан да политика председника „води издаји Србије и Косова“, а из Кабинета председника је речено да о томе неће говорити до 14. јануара.

„Тада ће на Јавном сервису говорити и о тој и о свим другим оптужбама на његов и рачун тима људи који води“, речено је Танјугу.

Раније су државни званичници реаговали на Амфилохијеву изјаву.

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић рекао је за РТС да је реч о човеку који је „живом Вучићу двапут одржао опело“ и да Вучић неће наставити политику додворавања Амфилохију, већ политику која води до повећања броја Срба на КиМ.

Министар одбране Александар Вулин је рекао да од клетви Амфилохија Радовића ни један Србин на Косову и Метохији није ојачао, али да је од напора Александра Вучића косовска независност постала много слабија.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић каже да је председник Србије Александар Вучић последњи човек у Србији коме се може рећи да не води рачуна о Космету и нашим грађанима који тамо живе. Навела је да очекује да ће се појачавати напади националиста на Вучића како се унутрашњи дијалог о Космету буде ближио крају.

Заменик председника СПО и посланик Александар Чотрић изјавио је да митрополит Амфилохије и сви потписници Апела за одбрану Косова и Метохије касне пуне две деценије и да је тај апел требало да пошаљу Слободану Милошевићу.

Историчар др Александар Раковић са Института за новију историју Србије сматра да је Амфилохије изнео став у своје лично име, а не у име СПЦ. Подсетио је да је став СПЦ изричит и поновљен у Божићној посланици патријарха Иринеја, коју су потписали сви српски архијереји. Тај став, истиче Раковић, гласи да не долази у обзир нити признавање сецесије, нити подела Косова и Метохије.

Извор: Танјуг

08 / 01 / 2018

Loading...


Саопштења, информације и предлоге за сарадњу можете слати на: desk@komersant.rs

Преношење текстова и осталих објављених материјала на другим онлајн издањима је дозвољено само уз писану сагласност редакције.

Сва права задржана. КОМЕРСАНТ ©