ВУЧИЋ ОДЛУЧАН: Мали није приоритет!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да актуелни градоначелник Београда Синиша Мали сигурно неће бити први на листи Српске напредне странке и да ће први на листи бити „неко ко може да добије поверење Београђана“.

„Неко ко може да добије поверење грађана Београда. Мислим да се то неће догодити (Да Мали буде први на листи). Он неће бити први на листи, у то сам уверен“, рекао је Вучић у интервјуу за Прву телевизију последњег дана 2017. године.

Вучић је ипак оценио да је Мали „одличан градоначелник“.

Упитан ко је најјачи противник СНС-а на београдским изборима, Вучић је рекао да је то власник Делта Холдинга Мирослав Мишковић.

„Онај ко је главни, ко их је све ујединио, то је Мирослав Мишковић. Он је тата и Драгану Ђиласу, и (Вуку) Јеремићу, и (Саши) Јанковићу“, рекао је Вучић.

Признање Косова, ако се постигне договор који одговара Србима

Признање Косова може да се догоди ако буде постигнут велики договор који одговара Србима, изјавио је председник Србије Александар Вучић. Упитан о спољној политици Србије и да ли се може седети на две столице, Вучић је одговорио да он седи на „српској столици“.

„Не занима ме какав утисак стичу страни државници, није моје да се правдам њима“, објаснио је Вучић.

Он је пдосетио да је пред Владимиром Путином саопштио да је Србија на европском путу, а да је у Бриселу и Вашингтону поручио да Србија неће уводити санкције Русији. Према речима Вучића, руководства у региону успевају да одрже мир и стабилност.

„Уложио сам огромно време и труд у очување регионалних односа“, истакао је Вучић и упитао да ли постоји ситуација у којој је Србија некога увредила?

„Молим вас реците ми у чему смо ми криви у односима са Хрватском. Јесмо ли ми давали улице Милу Будаку и Баришићу…?. Дали смо хрватској мањини кућу Бана Јелачића, музичко одељење у Сонти, новац за финансирање Хрватске речи“, набрајао је Вучић, који је оценио да је важно да лидери две земље разговарају.

Он је поновио да је његова посета Хрватској стопирана када је саопштио да више има несталих Срба, него несталих Хрвата.

„Не можете да натерате српског председника да не говори истину, а мени су рекли да су то биле конфликтне поруке“, испричао је Вучић и оценио да се у Србији поштују хрватске и бошњачке жртве. Он је указао и да за, разлику од Бакира Изетбеговића, никада није помињао рат, нити ратна дешавања.

„Кажите ми када сам водио националистичку политику да бих добио један глас“, упитао је Вучић, који сматра да је постала поштапалица да се каже како су сви политичари исти, што он не жели да то прихвати, јер није тачна.

На питање о односима са Косовом, Вучић је рекао да би евентуални споразум био историјски и велика ствар за будућност Србије, јер би отворио пут за другачији економски развој и решење националног питања на рационалан начин.

„За то је потребно да и једна и друга страна буду незадовољне и помало задовољне“, објаснио је Вучић.

На констатацију да нема ништа од признања Косова док је он председник, Вучић је одговорио да „признање Косова може да се догоди ако буде постигнут велики договор који одговара Србима“ и предочио да „ми морамо да штитимо интересе Србије“.

Задовољство радом премијерке

Он је нагласио и да је задовољан радом премијерке Ане Брнабић, која је одиграла велику улогу у економским реформама, и поновио да и даље сматра да нема разлога за ванредне парламентарне изборе.

„Време је за потпуно нормално обављање избора, имаћемо 2020. изборе за парламент“, додао је Вучић.

Он је негирао и тврдње да припрема „чистку“ у СНС, наводећи да не воли ту реч, али да би сваки криминалац требало да одговара, без обзира на страначку припадност.

„Никаква чистка, него само поштовање закона“, прецизирао је Вучић, који је уверен да ће бити порежени његови политички противници, за које је казао да се интересују само за изборе у Београду, а не и у другим локалним срединама.

„Њих само занима каса и то београдска, а мене занима и сељак и радник. Радим свакога дана. Ја ћу и сутра да радим“, најавио је Вучић.

Просечна плата на крају 2018. биће 500 евра

Председник и шеф владајуће странке СНС је грађанима пожелео личну срећу и здравље и додао да ће се за све остало „радом побринути“.

Вучић је рекао да Србија има 2,35 милијарди евра директних страних инвестиција, што је, по његовим речима, више него на целом Западном Балкану са Хрватском.

Он је рекао и да је јавни дуг „драстично смањен“ и да сада износи 61,7 одсто бруто-домаћег производа.

Вучић је најавио и да ће плате до краја 2018. године бити 500 евра, а да ће јануарска бити између 430 и 435 евра.

Извор: Н1