ПАТРИЈАРХ У БОЖИЋНОЈ ПОСЛАНИЦИ: Косово и Метохија су наш Јерусалим! (ВИДЕО)

БЕОГРАД – Косово и Метохија су наш Јерусалим, наша света земља, будимо једно са нашим народом који га чува и брани, поручио је поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј у Божићној посланици, у којој опомиње да нам ништа неће вредети ни држава, ни економски напредак ако више умиремо него што се рађамо, јер ћемо тако нестати као народ.

„Особито позивамо све верне да у овој тихој ноћи, срцем и душом буду једно са многострадалним православним српским народом који верно чува и брани сваку стопу свете земље Косова и Метохије, која нам је, не заборавимо никада, дарована од Господа као вечни залог“, нагласио је патријарх Иринеј.

Каже да су времена бурна долазила и пролазила, али су за све то време наши преци у својим срцима неизбрисиво носили Пећку патријаршију, Грачаницу, Богородицу Љевишку, Бањску, Дечане, Свете архангеле и на хиљаде других светих олтара широм Косова и Метохије.

Према речима патријарха Иринеја, наши су преци знали ко је још у седмом столећу крочио на ту свету земљу, отварао прве школе при манастирима, писао књиге, живописао фреске и иконе, отварао прве болнице, писао словенске књиге.

Патријарх Иринеј каже да су они знали који су владари из лозе Немањића, Лазаревића, Бранковића, Петровића, Обреновића и Карађорђевића подизали светиње широм српске земље и наводи: А знамо то и ми, њихови потомци.

Знамо да је на Косову и Метохији остао наш напаћени народ да мученички исповеда своју свету православну веру и храбро сведочи своје српско име, напомиње поглавар СПЦ.

Знамо, као што и они знају, и не заборављамо ништа од свега тога, јер су Косово и Метохија наш Јерусалим, наша света земља. И зато можемо да, заједно са спалмопојцем Давидом, молитвено обећамо: „Ако заборавим тебе, Јерусалиме,“ – ако заборавим тебе, Косово и Метохијо, – „нека ме заборави десница моја“, поручује патријарх Иринеј.

Loading...