ИСТРАЖИВАЊЕ: Вучић најбоље стоји – Срби хоће у ЕУ!

БЕОГРАД – Ако би сада били одржани ванредни парламентарни избори, најутицајнији владајући СНС освојио би 53 одсто гласова, показало је индикативно истраживање листа „Политика“ и агенције „Фактор плус“, а уколико би на београдске изборе изашли без СПС-а, напредњаци би освојили 39,1 одсто гласова.

На локалним изборима за град Београд, коалиција Покрет слободних грађана – Народна странка – Драган Ђилас освојила би 15,6 одсто гласова, коалиција ДС – Нова странка – СДС 6,8, а Група грађана „Лука Максимовић“ и СПС по 5,8 одсто гласова.

Ипак, директор агенције „Фактор плус“ Владимир Пејић рекао је за Политику да се ради о могућим изборним листама, тако да су и добијени резултати само индикација стања, а не прецизна пројекција.

На изборе за Београд би, према истим подацима, изашло 51 одсто бирача, 30 одсто испитаника је рекло да неће, док је 19 одсто неодлучних.

Анкета спроведена крајем децембра на узорку од 1.200 испитаника показала је да би, да се сада одржавају ванредни парламентарни избори, СНС добио 53 одсто гласова, СПС – 10, ДС – 7, ПСГ – 5,7, СРС – 5,2, док Народна странка Вука Јеремића, Покрет Доста је било, Двери и СДПС не би прешли цензус.

Досадашњи рад Александра Вучића на функцији председника Србије, испитаници су оценили оценом 4,1, на скали од један до пет, а петогодишњи рад његовог претходника Томислава Николића је оцењен са 2,5.

„Десило му се (Николићу) слично што и Борису Тадићу када је сишао са власти“, рекао је Пејић и додао да се позиција на таквим листама заузима на основу онога што раде, шта причају, колико се појављују у медијима и како пролазе на изборима.

У току протекле године, на 53 одсто испитаника најјачи утисак је оставио избор Александра Вучића за председника Србије, као и пресуда Ратку Младићу у Хашком трибуналу – 36 одсто, допремање шест „мигова“ из Москве – 27 одсто, као и отварање нових поглавља у преговорима са ЕУ – 14 одсто.

Најјачи позитиван утисак на испитанике је оставио Александар Вучић – са 56 одсто освојених гласова, а најнегативнији Саша Јанковић са 16 одсто гласова.

У анкети је оцењиван и рад чланова Владе, па је тако рад премијерке Ане Брнабић оцењен са 3,1, на скали од 1 до 5.

Loading...