БРАТСКИ ПОДУХВАТ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ: Завршен мозаик на куполи Храма Светог Саве!

БЕОГРАД – У Храму Светог Саве у Београду завршени су радови на изради мозаика на куполи, у организацији компаније „Гаспром њефт“.

Пројекат уређења куполе Храма реализовао је уметнички колектив под руководством академика Руске академије уметности Николаја Мухина.

Специјална комисија, у чијем саставу су представници Министарства културе Руске Федерације, федералне агенције „Росотрудничество“, Руске и Српске православне цркве, као и Друштва за подизање Храма, високо је оценила квалитет и уметничко остварење мозаичког платна.

Део мозаика / Скриншот

Уређење куполе Храма Светог Саве на Врачару представља један од највећих пројеката мозаичког декорисања криволинијског простора у свету, укупна површина платна износи 1.248 квадратних метара.

Део мозаика / Скриншот

На изради централне композиције „Вазнесење Христово“, која украшава куполу Храма, радило је 70 руских и српских уметника.

„Русију и Србију повезује вишевековно пријатељство. Наши народи су успоставили односе још у време крштења Русије. И православље је постало једна од фундаменталних основа јединства Русије и Србије. Зато нема ничег необичног у томе што је управо православни храм постао главни симбол српско-руске духовне везе“, навео је члан Извршног одбора „Гаспром њефта“ Александар Дибаљ, који води пројекат за израду мозаика храма.

Наводи да се Храм Светог Саве подиже заједничким снагама Срба и Руса.

Loading...