ТРАМП ЖЕЛИ РАТ СА РУСИЈОМ: Русија главна претња САД!

Председник САД Доналд Трамп потписао је буџет за одбрану земље за 2018. финансијску годину.

Формално, 2018. финансијска година у САД је почела 1. октобра. Кашњење у усвајању буџета било је изазвано усаглашавањем два документа која су припремили Сенат и Представнички дом. Коначни документ је договорен 16. новембра.

Обуздавање Русије

Буџет у висини од 692 милијарде долара, што је мало више од захтева америчке администрације, између осталог предвиђа низ мера у вези са Русијом. Између осталог, предвиђено је издвајање 4,6 милијарди долара за иницијативу за подршку савезницима у Европи, усмерену на обуздавање Русије. У документу се то објашњава одговором на „руску агресију“.

Закон продужује забрану сарадње са Министарством одбране Русије и обавезује Трампа да обавести Конгрес о свакој могућности договора са Русијом о решењу кризе у Сирији.

Осим тога, буџет предвиђа војну помоћ Украјини у висини од 350 милиона долара, а половина од те суме може бити издвојена тек након реформи у војној сфери.

Биће издвојено и 4,4 милијарде долара за противракетну одбрану, укључујући и за распоређивање додатних ракета пресретача на западној обали САД ради заштите од претњи Северне Кореје.

Споразум о ракетама

Једна од најважнијих одредби у буџету руско-америчких односа била је одељак који обезбеђује средства за научна истраживања на пољу ракета малог и средњег домета. Конгрес је усвојио такву одлуку, због наводних кршења одредаба билатералног споразума који је 1987. закључила Русија са САД-ом. За развој ракета предвиђено је укупно 58 милиона долара.

Loading...