ТРАМП ЖЕЛИ РАТ СА РУСИЈОМ: Русија главна претња САД!

Председник САД Доналд Трамп потписао је буџет за одбрану земље за 2018. финансијску годину.

Формално, 2018. финансијска година у САД је почела 1. октобра. Кашњење у усвајању буџета било је изазвано усаглашавањем два документа која су припремили Сенат и Представнички дом. Коначни документ је договорен 16. новембра.

Обуздавање Русије

Буџет у висини од 692 милијарде долара, што је мало више од захтева америчке администрације, између осталог предвиђа низ мера у вези са Русијом. Између осталог, предвиђено је издвајање 4,6 милијарди долара за иницијативу за подршку савезницима у Европи, усмерену на обуздавање Русије. У документу се то објашњава одговором на „руску агресију“.

Закон продужује забрану сарадње са Министарством одбране Русије и обавезује Трампа да обавести Конгрес о свакој могућности договора са Русијом о решењу кризе у Сирији.

Осим тога, буџет предвиђа војну помоћ Украјини у висини од 350 милиона долара, а половина од те суме може бити издвојена тек након реформи у војној сфери.

Биће издвојено и 4,4 милијарде долара за противракетну одбрану, укључујући и за распоређивање додатних ракета пресретача на западној обали САД ради заштите од претњи Северне Кореје.

Споразум о ракетама

Једна од најважнијих одредби у буџету руско-америчких односа била је одељак који обезбеђује средства за научна истраживања на пољу ракета малог и средњег домета. Конгрес је усвојио такву одлуку, због наводних кршења одредаба билатералног споразума који је 1987. закључила Русија са САД-ом. За развој ракета предвиђено је укупно 58 милиона долара.

Амерички Конгрес намерава да обавеже председника да извештава о руским званичницима, против којих је неопходно увести санкције због кршења Споразума о ракетама. Москва је већ саопштила да ако се САД повуку из споразума, одговор Русије ће бити „тренутан и реципрочан“.

Споразум о ракетама малог и средњег домета потписан је 8. децембра 1987. године током посете Михаила Горбачова Вашингтону. По први пут почело је смањење читаве класе ракета са дометом од од 500 до 1000 и од 1000 до 5500 километара, укључујући Р-12 и Р-14, које је Совјетски Савез 1962. поставио на Куби због чега је настала чувена Кубанска криза.

У мају 1991. године споразум је у потпуности реализован, а Совјетски Савез је уништио 1.752 балистичке и крстареће ракете копненог базирања, а САД – 859. Документ има неограничено трајање. У сваком случају, свака од страна има право да га раскине, пружајући убедљив доказ о потреби да из њега изађе.

Однедавно су Москва и Вашингтон почели активније да упућују међусобне оптужбе о кршењу Споразума. САД говоре о наводном развоју нове класе руског оружја, а као одговор, одобравају средства за развој тог оружја.

Руске тврдње се односе на беспилотне летелице и пренос лансера Мк-41 са бродова на копно, као што се догодило у Румунији и Пољској.

Планови Трампа да ојача оружане снаге довешће до повећања потрошње за одбрану у наредној деценији на ниво који је ће бити рекордан, наводи се у извештају Канцеларије америчког Конгреса о буџету.

Извор: Восток.

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!