РУСКА ОСВЕТА: Руске снаге у офанзиви у Албукамалу

Руске Оружане снаге започеле су прошле недеље масовни напад на положаје Исламске државе (ИСИС) у југоисточном Деир Еззору.

Ослањајући се на своје напредне авионе, руске ваздухопловне снаге извршиле су десетине ваздушних напада над регионом Албукамал у Деиру Еззору, наношењем тешке штете над одбраном исламске државе.

С обзиром да су одбране Исламске државе порушене, тигрове снаге Сиријске арапске армије успеле су направити значајан напредак на путу Маиадеен-Албукамал, ослобађајући више од 30 км територије од терориста у недељу.

Да би наставили са притиском на исламску државу, руске ваздухопловне снаге такође су почеле да покрећу ноћне нападе у југоисточној делу Деир Еззора.

Ове ноћне акције руских ваздухопловних снага показале су се невероватно ефикасним, јер исламска држава није успела утврдити своје положаје у Албукамалу, што у великој мери погодује сиријској војсци.

Када је сиријска војска први пут заузела Албукамал, то је учињено без много помоћи од руских ваздухопловних снага; зато што је иранска Исламска револуционарна гарда (ИРГЦ) водила операцију.

Међутим, након што нису успели да обезбеде град, руска војска је ступила на помоћ да помогне владиним снагама у својој контра-офензиви како би повратила контролу над Албукамалом и околином.

Руска ваздухопловна снага већ је пружила велику подршку сиријској војсци у овом региону и вероватно ће играти главну улогу у евентуалном ослобађању пута Маиадеен-Албукамал.

Извор. Комерсант.рс