ИЗЕТБЕГОВИЋ: Признаћемо независност Косова!

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да ће Босна и Херцеговина признати независност Космета, што је, каже, и досад требало да учини. Његов саветник прецизира да је Изетбеговић рекао „надам се“, а не – признаће.

„Што се мене тиче, Косово би требало да буде признато. Сад ће да се наљуте наше колеге, а наши покушаји да се то догоди само су донели проблеме унутар БиХ, а нису помогли Косову“, рекао је Изетбеговић у интервјуу за Дојче веле, преноси Танјуг.

На директно питање хоће ли БиХ признати косовску независност, Изетбеговић је кратко рекао: „Да.“ (Танјуг је касније прецизирао да је одговор на то питање гласио: „Надам се да дâ.“) Уследила су оштра реаговања из РС и Републике Србије.

Упитан зашто БиХ не признаје „Републику Косово“, односно зашто је то тако, Изетбеговић каже да је он „генератор који гура да се то деси“ и објашњава:

„Признање Републике Косово и не само то, за побољшање односа, за визни режим потребан је консензус. Ја сам тај који је упорно тражио да се реше технички проблеми, комуникација робе и људи. БиХ трпи економске штете због тога. Ја сам онај који је ту један генератор који гура да се то деси. Можете претпоставити ко је тај који то кочи. То су српски политичари, који су често ригиднији у односу на србијанске. А без тројке не можете решавати међународне односе. Ако србијански политичар у Председништву, Савету министара… то неће…“

Прецизирао је да су „босанскохерцеговачки Срби већи католици од папе“.

Изетбеговић се, како је рекао, нада „једном сазревању односа на Балкану и српских политичара“, који, како је рекао, могу да без образложења зауставе сваки процес у БиХ.

Лидер Бошњака у БиХ рекао је и да је сада у добрим односима са свим политичким лидерима у Санџаку, али да, како је рекао, није задовољан положајем тог региона у Србији, који насељавају већином Бошњаци.

Објаснио је да његови односи са санџачким лидерима у једном тренутку нису били добри, јер су, како је рекао, они покушали да га увуку у своје унутрашње сукобе.

„Они су један посебан темперамент, немају кочница, мада не знам колико је то добро за политику. Ја волим све људе из Санџака и ове ту (Сарајеву) и оне тамо. Они су срчани људи“, рекао је Изетбеговић и додао да је у овом часу добар са свим политичким актерима.

Сматра да Србија, међутим, треба да одустане од тога да се патерналистички односи према Санџаку.

Србија, каже Изетбеговић, треба да одустане од наметања јер се наметањем не може постићи ништа добро, а реч је о уделу Бошњака у полицији, тужилаштву, судству или када је, на пример, реч о именима школа.

„Тај простор треба препустити тим људима да нормално дишу, да изграде инфраструктуру…“, каже Изетбеговић, који је и лидер СДА БиХ.

„Историја је на нашој страни“

Бакир Изетбеговић је говорио и о данашњем стању у земљи и навео је: „То није држава какву бисмо желели и за какву се мој отац залагао и какву грађани Босне и Херцеговине заслужују. Али пре свега – та држава је опстала. То је прва ствар за коју се мој отац борио.“

„Ипак, ова држава уз све своје проблеме, унутрашње блокаде и кочнице – иде у правом смеру, али преспоро.“

На питање шта би урадио „ако Република Српска крене путем Каталоније“ и прогласи независност, Изетбеговић је у интервјуу за Дојче веле рекао: „Радићу оно што ће радити све патриоте у овој земљи – бранити оно на шта смо стекли право борбом од 1992. до 1995. па и самим Дејтонским мировним споразумом.“

Loading...