ПУТИН И ТРАМП: Заједничко саопштење Путина и Трампа резултат вишемесечних напетих дискусија

Заједничко саопштење председника Русије и САД Владимира Путина и Доналда Трампа о Сирији резултат је вишемесечних интензивних и напетих дискусија, рекао је новинарима виши званичник америчког Стејт департмента.

„Изјава се градила на месечним интензивним разговорима са Русима и преговорима иза кулиса. Ови преговори су били веома напети, сложени, али и професионални и на крају успешни“, истакао је он.

Председници САД и Русије потврдили су да неће дозволити поделу Сирије на делове и сфере утицаја, рекао је представник Стејт департмента.

„У изјави се наводи да су и САД и Русија чврсто посвећене територијалном интегритету Сирије и овај принцип потврдили су председници у заједничком саопштењу. На пример, зоне деескалације и механизми за избегавање сукоба осмишљени су да смањују насиље и створе услова за повратак Сиријаца својим кућама и ојачавање политичког процеса. Њима није циљ да поделе Сирију на делове или сфере утицаја“, истакао је он.

Русија је обећала да ће помоћи у повлачењу иранских и проиранских снага из југоисточне Сирије, додао је он.

Према његовим речима, за Сједињене Америчке Државе ово је важно, пошто присуство страних бораца подрива прекид ватре и прети Израелу и Јордану.