Генерал Малиновић против Вулина: Неутралност и тероризам!

БЕОГРАД – Реагујући на изјаву министра одбране Александра Вулина о војној неутралности Србије и учествовању Србије у борби против ИСИЛ-а, генерал у пензији и председник одбора за одбрану и безбедност Демократске странке Срето Малиновић изјавио је да је време да се Вулин отпусти са „цивилног служења војног рока“ на месту министра јер постаје опасан по интересе и безбедност Србије.

Подсећамо, Вулин је рекао да ће Србија са задовољством учестовати у борби против Исламске државе.

Србија јесте војно неутрална, али ће сваку војну, политичку и дипломатску ефективу коју може, са задовољством ставити у сврху борбе против Исламске државе сваком оном ко исто мисли о том злу, изјавио је у петак увече, министар одбране Александар Вулин.

Генерал Малиновић жестоко критикује такав став називајући Вулинову изјаву „непријатним изненађењем“.

„Нема дана да нам неко од државних функционера не приреди непријатно изненађење, међутим јасно је да је актуелни министар одбране у својим иступима потпуно изгубио компас. Он је изјавом на Сајму књига наше војне и политичке потенцијале ставио на располагање борби против ИСИЛ, иако колико знамо то нико од нас није тражио, а што у том контексту делује као позив у крсташки рат који дугорочно може имати озбиљне последице по безбедност Србије и њених грађана,“ каже бригадни генерал у пензији Срето Малиновић, стоји на званичном сајту ДС-а.

Председник одбора за одбрану и безбедност ДС позвао је министра Вулина да саопшти да ли је било захтева да Војска Србије иде да се бори против ИСИЛ-а.

„Вулину не би био први пут да баца у ватру егзистенцијално изнурену, слабо попуњену и опремљену војску. Међутим, уколико је било таквих озбиљних захтева, постављамо питање министру зашто јавност о томе није раније обавештена, ко је такав захтев упутио Србији и ко је о томе одлучивао.“

Истовремено, према речима генерала Малиновића, намеће се питање председнику Србије, да ли он подржава овакве идеје и изјаве министра Вулина.

„Свесни смо да је Ани Брнабић свеједно ако неко наноси штету, како је и сама рекла, али време је да се озбиљно размотри Вулиново отпуштање са цивилног служења војног рока. Он више не прави штету, већ постаје опасан по интересе и безбедност Србије. Овакав начин комуникације са јавношћу делује збуњујуће, уноси немир и ствара лажну слику о нашој војној моћи и значају на међународном плану. Време је да Вулин напусти јавну сцену, одслужио је своје. И тетки би било драго,“ закључио је Срето Малиновић.

Вулин / Скриншот

Вулин: Нема неутралности у односу на тероризам

Србија јесте војно неутрална, али ће сваку војну, политичку и дипломатску ефективу коју може, са задовољством ставити у сврху борбе против Исламске државе сваком оном ко исто мисли о том злу, изјавио је у петак увече, министар одбране Александар Вулин.

Не може се бити неутралан кад видите Даеш или Исламску државу у Сирији и Ираку, кад видите људе да се дижу у ваздух у Паризу и Берлину, ту нема војне неутралности, рекао је Вулин на трибини о војној неутралности Медија центра Одбрана, одржаној на Сајму књига.

Према његовом мишљењу, војна неутралност није изговор да не препознате зло, а српски народ „није народ који може да окрене главу од зла и прави се да се оно не дешава“.

Није неутралност оправдање да кажемо „зло је тамо негде, не дешава се код нас и учинићемо све да не дође до нас“, констатовао је Вулин.

Како је истакао, ако је Србија ишта научила из грешака великих, онда је то да не можемо рећи злу где ће отићи, „не може се зло нахранити, никад му није довољно“.

Наше војне ефективе су наше, нема аутоматског сврставања на једну, другу, трећу или пету страну, без да се сагледа наш интерес, указао је Вулин и поручио да од Србије нико не очекује да учествује у сукобима „које није изабрала за своје“.

Да нико не очекује од нас да ћемо своју војску, политику, народ, ставити у сврху неке друге земље, савеза или блока, без да имамо јасан интерес српског народа. То је војна неутралност за нас и тако је доживљавамо, објаснио је он.

Вулин је упозорио да је војна неутралност најскупљи и најтежи избор који нека земља може да има, јер је далеко јефтиније определити се за неки од савеза, али онда „други одлучују ко су вам пријатељи, а ко непријатељи“ и „растерећују вас бриге о доношењу одлука“.

Он је нагласио да би зато бити неутралан, а да не створите моћну и јаку војску, било неозбиљно и опасно, пошто „морамо бити спремни да се сами изборимо са сваком претњом, без обзира одакле долазила, јер помоћи нема, нисте је тражили“.

Као што сте се одрекли тога да ћете учествовати у туђим сукобима, тако се одричете и права да вам неко помогне, напоменуо је Вулин.

Због тога је Србији, додао је он, потребна снажна и респектабилна армија, и то није питање жеље, него нужности ако водите политику војне неутралности… Једино право признање војне неутралности је да вам признају да је ваша политика таква и да имате војску спремну да такву политику одбрани, рекао је он.

Вулин је закључио да је то једини концепт који може да сачува Србију од „далеких светских олуја“.

Извор: Комерсант.рс

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!