РУСОФОБИЈА ИЛИ РУСОПАНИКА: Светске агенције о Русији и Србији! – КОМЕРСАНТ

РУСОФОБИЈА ИЛИ РУСОПАНИКА: Светске агенције о Русији и Србији!

ЛОНДОН – Западне агенције су известиле да је елитна руска акро-група учествовала у летачком приказу оперативних способности Војске Србије и да је руски министар одбране Сергеј Шојгу присуствовао том догађају поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Док британска агенција Ројтерс наводи да је реч о „демонстрирању блиских веза између две словенске и православне земље“, истичући да Србија настоји да избалансира амбиције ка придруживању ЕУ „са континуираним топлим односима с Русијом“, америчка агенција Асошијетед прес тврди да „Србија клизи ка Кремљу иако је на путу ка ЕУ“.

Ројтерс, у свом извештају из Београда, описује како су пет од шест авиона „миг-29“, за које наводи да их је Русија донирала Србији 2016, поводом данашњег обележавања изложени на писти војног аеродрома Батајница.

Такође, британска агенција преноси да је председник Србије Александар Вучић захвалио Шојгуу на дивним поклонима и изразио наду да ће српско-руска сарадња бити чак још боља.

Ројтерс подсећа да се Србија придружила НАТО-овом програму Партнерство за мир, али да не тежи ка чланству у Алијанси за коју наводи да остаје дубоко непопуларна међу Србима због бомбардовања 1999. године.

„Србија, која је 2014. почела преговоре о приступању са ЕУ, остаје привржена пријатељству с Русијом, савезницом која је, на пример, блокирала чланство независног Косова у УН, на захтев Београда“, закључује британска агенција.

Асошијетед прес, такође у извештају из Београда, наводи да је Русија данас формално предала шест борбених авиона „миг-29“ Србији, као део испоруке оружја „која има потенцијал да појача тензије на ратом исцрпљеном Балкану“.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...