ДАЧИЋ: „Косово“ више није миљеник међународне заједнице! – КОМЕРСАНТ

ДАЧИЋ: „Косово“ више није миљеник међународне заједнице!

БЕОГРАД – Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић каже да су владе у континуитету, од 2012. године, постигле значајне резултате, пре свега у економским реформама и консолидацији финансијског система, док је побољшана и спољнополитичка позиција Србије.

Дачић је за Пинк рекао да се напредак у економским реформама види и кроз предстојеће повећајне плата и пензија.

„Сигурно да ће бити оних који ће рећи да није довољно. Наравно да ништа није довољно. Гледао сам статистике из ранијих периода, ми се боримо да достигнемо ниво друштвеног производа из 1989. године. Много нам је потребно да бисмо повратилли тај ниво, али могли смо у још гору ситуацију“, рекао је Дачић.

Он је додао да 2012. године Србија није могла да финансира буџетски дефицит, док је степен задужености земље био далеко изнад предвиђеног.

Дачић је рекао, да идеолошки, из левичарског угла, мисли све најгоре о међународним финансијским институцијама, али да је одређен ниво сагласности са ММФ-ом неопходан.

„Присуство ММФ-а је корисно, јер даје портврду да је систем који се гради у складу са међународним стандардима“, подвукао је Дачић и додао да су поред фискалне консолидације веома значајне и стране инвестиције у Србији.

Са спољнополитичког аспекта, у јануару 2014. године су, подсетио је, отворени преговори са ЕУ.

„Нисмо задовољни динамиком, јер је само 10 поглавља отворено, али сви смо свесни да није ствар у техникалијама. Немамо проблем у испуњавању кртеријума, има доста политичких ствари које су ту као Дамоклов мач“, рекао је Дачић.

Како је додао, за отварање поглавља потребна је сагласност свих земаља, које, каже, гледају поглавља 23, 24 и 35.

„Поглавље 35 код свих земаља су била нека техничка питања, а код нас дијалог са Приштином“, подвукао је шеф српске дипломатије.

Спољнополитичка позиција Србије, истиче, јача је него што је била, али и додаје да наш европски пут не значи да треба да затворимо добре односе са другим земљама, Русијом, Кином…

То, додаје, нико не каже отворено, али се кроз поглавље 31, које се односи на заједничку спољну политику, тражи да се спољна политика Србије усагласи са спољном политиком ЕУ, која понекад није у складу са нашим интересима, попут увођења санкција Русији.

Дачић је истакао да је наш политички и економски интерес да идемо у ЕУ али то незначи да треба да се свађамо са другим пријатељским земљама нити ћемо то урадити.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...