ПОЧЕО ПРЕОКРЕТ: Запад креће да пере руке од Косова!?

ПРИШТИНА – Хашим Тачи, ратни злочинац, терориста УЧК и нелегални председник тзв. „Косова“, апелује на ЕУ да се разматра чланство Косова у ЕУ, показујући дозу нервозе и користећи тешке речи у интервјуу за Дојче Веле, где каже да је однос ЕУ према Косову срамотан.

Паралелно, све гласнији су гласови у Европи које никако Тачи не жели. Један од таквих гласова је чешки председник Милош Земан и његове изјаве које би могле имати велики одјек у ЕУ.

Велики одјек појединих чланица ЕУ се да очекивати, како због дешавања у Каталонији, тако и због стања у Сирији.

Све извеснији и све скорији слом Исламске државе показаће да ЕУ није на страни победника и то је највећи крах евроатлантске политике Европске Уније.

Просто речено, док џихадисти праве терористичке нападе по њиховим главним градовима, чланице ЕУ нису на страни победника, а то је и више него тужна и морбидна слика.

УЧК и стварање Косова као независне државе недовојиво је од деловања Исламске државе и других пређашњих фракција попут Ал-Каиде, итд. У питању су исти механизми и обрасци, директне везе са терористичким исламистичким фракцијама, а до које мере је УЧК и пројекат Косова повезан са фракцијама исламистичких терористичких центара најбоље говори факт да је Афганистан прва држава на свету која је признала независност Косова.

Афганистан је највећи произвођач хероина на свету, снабдевајући око 90% укупне светске потражње, а Косово је познато као једна од кључних транспортних и дистрибутивних тачака нарко-трговине у Европи.

Косово и БиХ су иначе познати и као највећи европски расадници џихадиста, а познато је и ратовање фракција Ал-Каиде и јединице Ел-Муџахедин у БиХ, као и на Космету.

Санкцијама против Русије због украјинских сукоба, Америка је оголила свој штетни и негативни утицај на ЕУ, те изазвала отворена противљења америчкој политици код највиших званичника земаља ЕУ попут шефа немачке дипломатије, Франк-Валтера Штајнмајера.

Свим овим дешавањима и утицајима створено је темеље за велике промене и искораке у спољној политици међу чланицама ЕУ, а један такав искорак би могао бити управо случај нелегалног проглашења независности Косова. Можда не међу свим чланицама, али би их могло бити довољно за потпуни обрт политике ЕУ наспрам Косова.

Председник Чешке Милош Земан изјавио је након дводневног самита шефова држава Вишеградске групе у Сексарду на југу Мађарске да подржава интеграцију земаља Западног Балкана у Европску унију али да је Косово упитно зато што га нису признале ни неке чланице ЕУ.

Председник Пољске Анджеј Дуда, Чешке Милош Земан, Словачке Андреј Киска и домаћин самита, мађарски председник Јанош Адер разговарали су током самита о проблемима и евроинтеграцији Западног Балкана и сложно оценили да улазак региона у Унију треба подржати, подстаћи и убрзати.

Председник Земан изјавио је на крају самита да се у потпуности слаже са идејом ангажовања да Западни Балкан уђе у ЕУ али је напоменуо да упитно остаје Косово, пошто његову независност нису признале све чланице ЕУ, јавља чешка агенција ЧТК.

„Сва четворица председника смо се јасно сложили да пре свега у Босни прети опасност даљег ширења радикалног ислама. Драго ми је да су пре свега моје колеге упозориле да то ширење у великој мери финансирају извори из Саудијске Арабије“, казао је Земан.

Чешки председник упозорио је да тај новац не служи да Босна постане богатија или суседне земље, већ да су то улагања у џамије и минарете што може да изазове жариште верске нетрпељивости.

Председник Чешке противник је одлуке тадашње чешке владе да након неколико месеци призна независност Косова и, како је сам недавно поновио, одбија да у Приштини именује амбасадора, тако да чешко посланство у Приштини води само отправник послова а Земан такође одбија да прими отправника послова дипломатског представништва Косова у Чешкој када прима и позива друге амбасадоре и дипломате.

Тачи већ увелико кука!?

Loading...