ПОЧЕО ПРЕОКРЕТ: Запад креће да пере руке од Косова!?

ПРИШТИНА – Хашим Тачи, ратни злочинац, терориста УЧК и нелегални председник тзв. „Косова“, апелује на ЕУ да се разматра чланство Косова у ЕУ, показујући дозу нервозе и користећи тешке речи у интервјуу за Дојче Веле, где каже да је однос ЕУ према Косову срамотан.

Паралелно, све гласнији су гласови у Европи које никако Тачи не жели. Један од таквих гласова је чешки председник Милош Земан и његове изјаве које би могле имати велики одјек у ЕУ.

Велики одјек појединих чланица ЕУ се да очекивати, како због дешавања у Каталонији, тако и због стања у Сирији.

Све извеснији и све скорији слом Исламске државе показаће да ЕУ није на страни победника и то је највећи крах евроатлантске политике Европске Уније.

Просто речено, док џихадисти праве терористичке нападе по њиховим главним градовима, чланице ЕУ нису на страни победника, а то је и више него тужна и морбидна слика.

УЧК и стварање Косова као независне државе недовојиво је од деловања Исламске државе и других пређашњих фракција попут Ал-Каиде, итд. У питању су исти механизми и обрасци, директне везе са терористичким исламистичким фракцијама, а до које мере је УЧК и пројекат Косова повезан са фракцијама исламистичких терористичких центара најбоље говори факт да је Афганистан прва држава на свету која је признала независност Косова.

Афганистан је највећи произвођач хероина на свету, снабдевајући око 90% укупне светске потражње, а Косово је познато као једна од кључних транспортних и дистрибутивних тачака нарко-трговине у Европи.

Косово и БиХ су иначе познати и као највећи европски расадници џихадиста, а познато је и ратовање фракција Ал-Каиде и јединице Ел-Муџахедин у БиХ, као и на Космету.

Санкцијама против Русије због украјинских сукоба, Америка је оголила свој штетни и негативни утицај на ЕУ, те изазвала отворена противљења америчкој политици код највиших званичника земаља ЕУ попут шефа немачке дипломатије, Франк-Валтера Штајнмајера.

Свим овим дешавањима и утицајима створено је темеље за велике промене и искораке у спољној политици међу чланицама ЕУ, а један такав искорак би могао бити управо случај нелегалног проглашења независности Косова. Можда не међу свим чланицама, али би их могло бити довољно за потпуни обрт политике ЕУ наспрам Косова.

Председник Чешке Милош Земан изјавио је након дводневног самита шефова држава Вишеградске групе у Сексарду на југу Мађарске да подржава интеграцију земаља Западног Балкана у Европску унију али да је Косово упитно зато што га нису признале ни неке чланице ЕУ.

Председник Пољске Анджеј Дуда, Чешке Милош Земан, Словачке Андреј Киска и домаћин самита, мађарски председник Јанош Адер разговарали су током самита о проблемима и евроинтеграцији Западног Балкана и сложно оценили да улазак региона у Унију треба подржати, подстаћи и убрзати.

Председник Земан изјавио је на крају самита да се у потпуности слаже са идејом ангажовања да Западни Балкан уђе у ЕУ али је напоменуо да упитно остаје Косово, пошто његову независност нису признале све чланице ЕУ, јавља чешка агенција ЧТК.

„Сва четворица председника смо се јасно сложили да пре свега у Босни прети опасност даљег ширења радикалног ислама. Драго ми је да су пре свега моје колеге упозориле да то ширење у великој мери финансирају извори из Саудијске Арабије“, казао је Земан.

Чешки председник упозорио је да тај новац не служи да Босна постане богатија или суседне земље, већ да су то улагања у џамије и минарете што може да изазове жариште верске нетрпељивости.

Председник Чешке противник је одлуке тадашње чешке владе да након неколико месеци призна независност Косова и, како је сам недавно поновио, одбија да у Приштини именује амбасадора, тако да чешко посланство у Приштини води само отправник послова а Земан такође одбија да прими отправника послова дипломатског представништва Косова у Чешкој када прима и позива друге амбасадоре и дипломате.

Тачи већ увелико кука!?

Тзв. „косовски“ председник Хашим Тачи не престаје да критикује ЕУ за коју тврди да се према Косову понаша срамотно и дискриминаторски, што како истиче, драстично мора да се мења. Тачи је поновио да ће се у завршну фазу дијалога Београда и Приштине укључити и САД.

Хашим Тачи у интервјуу за Дојче веле каже да не критикује ЕУ, већ да само говори истину имајући притом у виду да би неко, како наглашава, због тога могао бити и повређен.

„Још једном понављам да је став Европске уније апсурдан и срамотан у односу на грађане Косова и косовске институције. Нисмо тражили ни мање ни више него да будемо третирани као друге земље региона, а не дупле стандарде“, истиче Тачи.

Тврди да је Приштина испунила критеријуме за добијање визне либерализације и додаје да је још остала само ратификација споразума о демаркацији са Црном Гором.

У Приштини су каже свесни да без ратификације тог споразума нема ни визне либерализације и истовремено напомиње да је тај захтев „више од услова“ и „политичка замка Европске комисије“.

„Мислим да би ЕУ требало да почне да мења свој приступ односима са Косовом. Овој Европској комисији остало је још 17 месеци и видим да немају никакав циљ и визију за Косово“, оцењује Тачи.

„То је и моја порука грађанима Косова и косовским институцијама. Имајући то у виду морамо што пре ратификовати тај споразум о демаркацији у парламенту, али се ни тада ништа неће променити док је овај састав Европске комисије“, поручује Тачи.

Зато је, како наводи, од албанског председника Иљира Мете тражио да Тирана омогући слободу кретања грађанима Косова. Тачи сматра да је „уставна обавеза“ Албаније да грађанима Косова омогући добијање албанских пасоша.

Упитан како онда са таквим ставом према ЕУ улази у последњу фазу дијалога са Београдом, с обзиром на то да је Европска унија посредник у том процесу, Тачи каже: „Европска унија нема приступ према Косову какав заслужујемо, њен приступ је дискриминаторски и према Косову и према будућности Косова, тако да захтевамо да се такав приступ ЕУ драстично промени“.

На инсистирање Дојче велеа да каже шта очекује од последње фазе дијалога, с обзиром на такав став о ЕУ, Тачи каже да тај процес није повезан са визном либерализацијом.

„Циљ те мисије је ‘нормализација односа са Србијом’ и свим другим земљама региона и евроатлантска оријентација Приштине. Нећемо дозволити да Србија напредује, а да Косово остане на нултој позицији“, каже Тачи.

Упитан да ли ће Приштина у последњој фази дијалога са Београдом имати „црвене линије“ с обзиром на то да је раније тврдио да Београд не испуњава обавезе из Бриселског споразума, Тачи напомиње да није заговорник „црвених линија“ и да дијалог нема алтернативу.

На питање да ли ће се у ову фазу дијалога укључити САД, Тачи одговара потврдно и додаје да је таква уверавања добио недавно током сусрета са америчким потредседником Мајком Пенсом.

Говорећи о роковима за завршетак дијалога Београда и Приштине, Тачи каже да ни једна ни друга страна не може да их одређује. „Овај процес води Европска унија, директни учесник ће бити и САД, а ми смо само ‘две државе’ у процесу који воде наши патнери“, закључује Тачи.

Извор: Комерсант.рс / Танјуг

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!