ДАЧИЋ ПОРУЧИО СКОТУ: Не мешај се у унутрашња питања Србије!

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да амбасадор САД као и сви други амбасадори не би требало да се мешају у унутрашње ствари Србије.

Каже да изјаве које су се појавиле у вези са хашким осуеђеником Владимиром Лазаревићем не могу да угрозе односе две земље.

Међутим, подсећа да Лазаревић као и сви који су одслужили казне су грађани као и сви други, те да нигде није забрањено да се они укључују у политичке процесе и дају изјаве.

„Овде је реч о томе да се сада говори да ће то угрозити наше билатералне односе. Знате шта, Лазаревић је одслужио казну, Харадинај је председник владе, који ће тек да одслужи казну, а да не говорим о томе да се Готовина спрема да буде председник Хрватске, а видели сте и Насера Орића који је сада ослобођен оптужби”, коментарисао је Дачић новинарима у паузи Беогардског безбедносног форума.

Он је поручио да амбасадори не би требало да се мешају у наше унутрашње ствари, приметивши да наши амбасадори у иностранству не коментаришу унутрашње ствари тих земаља.


Статус руског центра није још решен због притисака

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да статус руског хуманитарног центра у Нишу још увек није решен због тога што се врше велики притици и изразио наду да ће то ипак брзо да се догоди.

„Није решено због тога што се врше велики притисци, што се то питање политизује и што ми не желимо да то питање постане предмет политичких спорова”, рекао је Дачић новинарима у паузи Београдског безбендосног форума.

Он је истакао да то треба да се реши на начин како је то, каже, уобичајено у складу са Бечком конвенцијом.

„Надам се да ће то брзо да се деси”, рекао је министар.

Изјава Харадинаја о учешћу САД у дијалогу – за домаћу употребу

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да су често изјаве албанских лидера с Косова намењене домаћој употреби, па у тај корпус убраја и последњу изјаву Рамуша Харадинаја о томе да нема наставка дијалог Београда и приштине без учешћа САД.

Не бих да коментаришем сваку изјаву која долази из Приштине, а намењена је за унутрашњу употребу, казао је Дачић у паузи Београдског безбедносног форума, те као Харадинајеву изјаву за домаћу употребу означио тврдњу косовкосг премијера да се припрема нова платтформа у коју ће бити укљуцен и парламент САД.

Како је истакао, у дијалогу који се води неће се разговарати на такав начин уз подсећање да је тај дијалог пребачен у Брисел, а не на УН.

„Што се нас тиче, ми смо за да се врати у УН, али нисмо ту да кочимо овај дијалог него да га подстакнемо. Такве изјаве су више за унутрашњу употребу него што оне представљају истину”, закључио је Дачић.

Проблеми региона билатералне несугласице

Европска унија има велики интерес да Западни Балкан постане део ЕУ и из безбедносних разлога, јер је боље да ЕУ контролише безбедносне процесе у региону, него да их не контролише, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и додао да су највећи проблеми у региону билатералне несугласице.

„Боље да то буде део решавања проблема, а не регион где се стварају проблеми „, рекао је Дачић одговарајући на питања новинара у паузи Београдског безбедносног форума.

Дачић је истакао да као највеће проблеме у региону види нерешене билатералне ствари између бивших југословенских република, што се, каже, претвара у ноћну мору региона.

„Друге глобалне ствари, попут тероризма, миграција, климатских промена, ми ту не можемо много да утичемо. Али ове можемо, а ту постоји већа политичка воља да се билатерални проблеми решавају”, рекао је Дачић.

Он је подвукао и да Србија подржава БиХ на њеном европском путу и да жели да та земља што пре добије статус кандидата, јер је интерес да све земље региона буду у ЕУ.

Разговори страних представника важни за улогу Србије

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је сусрет представника Русије и САД који су о ситуацији у Украјини разговарали у Београду важна порука која доприноси јачању спољнополитичке улоге Србије.

„Ми смо били задужени за логистику, не улазимо о чему су разговарали и да ли је дошло до напретка. Разговор је трајао шест сати и сви су били захвални нашој страни на гостопримству”, рекао је Дачић одговарајући на питанај новинара у паузи Београдског безбедносног форума.

Како је рекао, не знам зашто је изабран баш Београд, те да је то био избор две стране, и није желео да открије у ком се објекту тај разговор одвијао.

Извор: Танјуг

Loading...