ДАЧИЋ ПОРУЧИО СКОТУ: Не мешај се у унутрашња питања Србије!

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да амбасадор САД као и сви други амбасадори не би требало да се мешају у унутрашње ствари Србије.

Каже да изјаве које су се појавиле у вези са хашким осуеђеником Владимиром Лазаревићем не могу да угрозе односе две земље.

Међутим, подсећа да Лазаревић као и сви који су одслужили казне су грађани као и сви други, те да нигде није забрањено да се они укључују у политичке процесе и дају изјаве.

„Овде је реч о томе да се сада говори да ће то угрозити наше билатералне односе. Знате шта, Лазаревић је одслужио казну, Харадинај је председник владе, који ће тек да одслужи казну, а да не говорим о томе да се Готовина спрема да буде председник Хрватске, а видели сте и Насера Орића који је сада ослобођен оптужби”, коментарисао је Дачић новинарима у паузи Беогардског безбедносног форума.

Он је поручио да амбасадори не би требало да се мешају у наше унутрашње ствари, приметивши да наши амбасадори у иностранству не коментаришу унутрашње ствари тих земаља.


Статус руског центра није још решен због притисака

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да статус руског хуманитарног центра у Нишу још увек није решен због тога што се врше велики притици и изразио наду да ће то ипак брзо да се догоди.

„Није решено због тога што се врше велики притисци, што се то питање политизује и што ми не желимо да то питање постане предмет политичких спорова”, рекао је Дачић новинарима у паузи Београдског безбендосног форума.

Он је истакао да то треба да се реши на начин како је то, каже, уобичајено у складу са Бечком конвенцијом.

„Надам се да ће то брзо да се деси”, рекао је министар.

Изјава Харадинаја о учешћу САД у дијалогу – за домаћу употребу

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да су често изјаве албанских лидера с Косова намењене домаћој употреби, па у тај корпус убраја и последњу изјаву Рамуша Харадинаја о томе да нема наставка дијалог Београда и приштине без учешћа САД.

Не бих да коментаришем сваку изјаву која долази из Приштине, а намењена је за унутрашњу употребу, казао је Дачић у паузи Београдског безбедносног форума, те као Харадинајеву изјаву за домаћу употребу означио тврдњу косовкосг премијера да се припрема нова платтформа у коју ће бити укљуцен и парламент САД.