ERDOGANOVA ARMIJA: Ovo su oružane snage Turske! (VIDEO)

ANKARA / BEOGRAD – Redžep Tajip Erdogan, turski predsednik, u utorak dolazi u zvaničnu posetu Srbiji, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića.

Po principu „kakva vojska, takva i država“, predstavljamo Vam armiju Turske…

Ljudstvo:
Populacija: 79,414.269
Dostupna radna snaga: 41,640.000
Broj ljudi spremnih za vojnu službu: 35,010.000
Aktivni vojni kadar: 410.500
Rezervni vojni kadar: 185.630

Kopnene snage:
Tenkovi: 3778
Oklopna borbena vozila (AFV): 7500
Samohodni topovi (SPG): 1013
Statična artiljerija: 697
Raketni sustavi(MRLS): 811

Vazduhoplovne snage:
Ukupan broj aviona: 1007
Lovci/presretači: 207
Višenamenski lovci: 207
Transport: 439
Avioni za treniranje: 276
Helikopteri: 445
Borbeni helikopteri: 64

loading...

Mornarica
Ukupno: 194
Nosači aviona: 0
Fregate: 16
Razarači: 0
Korvete: 8
Podmornice: 13
Plovila za odbranu obale: 29
Plovila za postavljanje mina: 15

Turske oružane snage sastoje se od kopnene vojske, mornarice i vazduhoplovstva. U mirnodopsko vreme žandarmerija i obalna straža funkcionišu kao deo Ministarstva unutrašnjih poslova, dok su u ratno vreme podređeni vojsci i funkcionišu kao deo oružanih snaga.

UDAR TURSKE AVIJACIJE / SKRINŠOT

Po broju su turske oružane snage druge u NATO-u, nakon snaga SAD-a. Sveukupno oružano osoblje turske vojske čini 1.043.550 pripadnika. Svaki sposoban heteroseksualni muškarac s turskim državljanstvom obvezan je služiti vojni rok u razdoblju od tri sedmice pa do petnaest mjeseci. Dužina vojnog roka ovisi o obrazovanju i mestu rada. Homoseksualci mogu biti izuzeti od služenja vojnog roka na vlastiti zahtev.

Turska sudeluje u mirovnim i ostalim misijama UN-a i NATO-a od 1950-ih. To uključuje misije u Somaliji i bivšoj Jugoslaviji, kao i sudelovanje u Zaljevskom ratu. Turska ima stalnu vojsku od 36.000 vojnika u Turskoj Republici Severni Kipar, a njeni vojnici služe i u Afganistanu kao deo ISAF-a. Godine 2006., Turska je poslala svoje snage u mirovnu misiju u Libanon, nakon izraelskog napada.

TURSKA ARTILJERIJA / SKRINŠOT

Na čelu vojnih snaga nalazi se general kojeg imenuje predsednik, a koji je odgovoran premijeru. Veće ministara odgovorno je parlamentu za nacionalnu bezbednost i pripremu oružanih snaga za odbranu zemlje. Odluku o slanju vojske u druge zemlje donosi parlament.

RUTINSKE VEŽBE TURSKE MORNARICE / SKRINŠOT

Tradicionalno turska vojska ima snažan uticaj na politiku zemlje, te smatra sebe čuvarom sekularne demokratije u zemlji. Tokom istorije vojska je nekoliko puta srušila izabranu vlast zbog verovanja da vlast odstupa od Ataturkovih načela koja su sadržana u ustavu zemlje.

Turska ima i svoju Žandarmeriju sa oko 200 hiljada aktivnih pripadnika, kao i modernu Obalsku stražu koja postoji već dva veka, a posebno se uvek uz tursku vojsku neminovno ističu i renomirane turske vojne akademije i vojno-obrazovni sistemi.

Turska ima i svoje baze u drugim zemljama. Najveće prisustvo je u bazi na Kipru, a tu su i vojne baze u Kataru, Siriji, Somaliji i državi Bašika. Turska je ove godine počela sa radom na pravljenju istraživačke baze na Antarktiku.

Turska je otpočela ozbiljne vojne operacije u Siriji, u saradnji sa Rusijom i Iranom. Kao NATO članica, Turska pokazuje samostalnost u strateškim opredeljenjima, pa je tako Erdogan nabavio od Putina sisteme S-400.

Erdogan je čak prokomentarisao sve otvoreno govoreći da su se njegovi NATO saveznici razbesneli zbog ruskog S-400 sistema, dodajući da su Turci „gazde u svojoj kući“.

„Razbesneli su se kada smo se dogovorili o kupovini S-400. Pa šta, zar smo dužni da vas čekamo? Mi samostalno preduzimamo mere i to ćemo raditi i ubuduće. Mi smo gazde u svojoj kući“, istakao je Erdogan obraćajući se gradonačelnicima turskih gradova u Ankari.

Pogledajte današnju armiju Turske:

Izvor: Komersant.rs / Vikipedija

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

AdNow
Loading...