ЕРДОГАНОВА АРМИЈА: Ово су оружане снаге Турске! (ВИДЕО)

АНКАРА / БЕОГРАД – Реџеп Тајип Ердоган, турски председник, у уторак долази у званичну посету Србији, саопштено је из кабинета председника Републике Србије, Александра Вучића.

По принципу „каква војска, таква и држава“, представљамо Вам армију Турске…

Људство:
Популација: 79,414.269
Доступна радна снага: 41,640.000
Број људи спремних за војну службу: 35,010.000
Активни војни кадар: 410.500
Резервни војни кадар: 185.630

Копнене снаге:
Тенкови: 3778
Оклопна борбена возила (АФВ): 7500
Самоходни топови (СПГ): 1013
Статична артиљерија: 697
Ракетни сустави(МРЛС): 811

Ваздухопловне снаге:
Укупан број авиона: 1007
Ловци/пресретачи: 207
Вишенаменски ловци: 207
Транспорт: 439
Авиони за тренирање: 276
Хеликоптери: 445
Борбени хеликоптери: 64

loading...

Морнарица
Укупно: 194
Носачи авиона: 0
Фрегате: 16
Разарачи: 0
Корвете: 8
Подморнице: 13
Пловила за одбрану обале: 29
Пловила за постављање мина: 15

Турске оружане снаге састоје се од копнене војске, морнарице и ваздухопловствa. У мирнодопско време жандармерија и обална стража функционишу као део Министарства унутрашњих послова, док су у ратно време подређени војсци и функционишу као део оружаних снага.

УДАР ТУРСКЕ АВИЈАЦИЈЕ / СКРИНШОТ

По броју су турске оружане снаге друге у НАТО-у, након снага САД-а. Свеукупно оружано особље турске војске чини 1.043.550 припадника. Сваки способан хетеросексуални мушкарац с турским држављанством обвезан је служити војни рок у раздобљу од три седмице па до петнаест мјесеци. Дужина војног рока овиси о образовању и месту рада. Хомосексуалци могу бити изузети од служења војног рока на властити захтев.

Турска суделује у мировним и осталим мисијама УН-а и НАТО-а од 1950-их. То укључује мисије у Сомалији и бившој Југославији, као и суделовање у Заљевском рату. Турска има сталну војску од 36.000 војника у Турској Републици Северни Кипар, а њени војници служе и у Афганистану као део ИСАФ-а. Године 2006., Турска је послала своје снаге у мировну мисију у Либанон, након израелског напада.

ТУРСКА АРТИЉЕРИЈА / СКРИНШОТ

На челу војних снага налази се генерал којег именује председник, а који је одговоран премијеру. Веће министара одговорно је парламенту за националну безбедност и припрему оружаних снага за одбрану земље. Одлуку о слању војске у друге земље доноси парламент.

РУТИНСКЕ ВЕЖБЕ ТУРСКЕ МОРНАРИЦЕ / СКРИНШОТ

Традиционално турска војска има снажан утицај на политику земље, те сматра себе чуваром секуларне демократије у земљи. Током историје војска је неколико пута срушила изабрану власт због веровања да власт одступа од Ататуркових начела која су садржана у уставу земље.

Турска има и своју Жандармерију са око 200 хиљада активних припадника, као и модерну Обалску стражу која постоји већ два века, а посебно се увек уз турску војску неминовно истичу и реномиране турске војне академије и војно-образовни системи.

Турска има и своје базе у другим земљама. Највеће присуство је у бази на Кипру, а ту су и војне базе у Катару, Сирији, Сомалији и држави Башика. Турска је ове године почела са радом на прављењу истраживачке базе на Антарктику.

Турска је отпочела озбиљне војне операције у Сирији, у сарадњи са Русијом и Ираном. Као НАТО чланица, Турска показује самосталност у стратешким опредељењима, па је тако Ердоган набавио од Путина системе С-400.

Ердоган је чак прокоментарисао све отворено говорећи да су се његови НАТО савезници разбеснели због руског С-400 система, додајући да су Турци „газде у својој кући“.

„Разбеснели су се када смо се договорили о куповини С-400. Па шта, зар смо дужни да вас чекамо? Ми самостално предузимамо мере и то ћемо радити и убудуће. Ми смо газде у својој кући“, истакао је Ердоган обраћајући се градоначелницима турских градова у Анкари.

Погледајте данашњу армију Турске:

Извор: Комерсант.рс / Википедија

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

AdNow
Loading...