ЖЕСТОК НАПАД ЏИХАДИСТА: Сиријска армија изгубила Ал-Кварјатајин – нове статистике смрти!

СИРИЈА – Снаге Исламске државе, упркос великим губицима и крахом на осталим деловима фронта, успеле су да поврате град ал-Кварјатајин под своју контролу, јавља британски Индепендент.

Најмање 153 војника, што сиријске армије што њених савезничких фракција као што је либански Хезболах, погинуло је у борбама које су интензивиране последњих пар дана. Податак за 153 погинула војника обухвата период од 28. септембра до 1. октобра.

Организација СОХР (Syrian Observatory for Human Rights) која се бави мониторингом области људских права у Сирији тврди да је у последњих четири дана погинуло више од 270 бораца на страни Башара ел-Асада, док је код џихадиста утврђено најмање 210 мртвих бораца. Они су објавили детаљан извештај за период од 03. септембра до 01. октобра.

У тим борбама, џихадисти су успели да поново освоје Ал-Кварјатајин и протерају јединице сиријске армије.

Ал-Кварјатајин је иначе први пут од стране џихадиста окупиран у августу 2015. године, а ослобођен у априлу 2016. године. Сада је опет окупиран и под контролом Исламске државе, пише британски лист.

СОХР на званичном сајту наводи и да сиријска армија спроводи операције у источној Хами.

loading...

Ал-Латаменах и Саламијах су гранатирани од стране сиријске артиљерије, али и авијације.

Сирија напредује и у Хами и у Хомсу, а последње велике вести су да су разбијена два џихадистичка упоришта. То су села Рашм ал-Албд и Рашм ал-Абајиких у источној Хами.

Град Ал-Кварјатајин се налази на око 300 километара од Деир ез-Зора, последњег великог џихадистичког упоришта, а сиријска армија још увек није саопштила ништа званично поводом стања у Ал-Кварјатајину.

Друштвене мреже већ проносе вест да су џихадисти у Ал-Кварјатајину извршили неколико масовних убистава, првенствено заробљених сиријских официра и војника, али и цивила за које се сумња да су имали везе са државним апаратом и званичним властима Сирије.

Исламска држава је у последњих неколико дана успела у неколико наврата да зада тешке ударце и нанесе велике губитке сиријској армији. Генерално, џихадисти су на издисају, интензивираним борбама успевају понегде да пруже отпор, али је сиријска армија успела да их сломи на највећем делу фронта.

Као резултат ваздушних операција погинуло је преко 2500 терориста и око 3000 је број рањених, саопштило је руско министарство одбране.

Очишћено је око 87% територије Сирије, кажу у министарству и додају да је у последњих десет дана, у периоду од 19. до 29. септембра, уништено 67 одрамбених бункера-пунктова, 27 тенкова, 21 ракетни бацач, 149 аутомобила са крупнокалиберским оружјем, 17 пик-ап возила (џихад мобил), те 51 складиште муниције.

Извор: Комерсант.рс

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

AdNow
Loading...