ВУЧИЋ О КАТАЛОНИЈИ – ИМА ПИТАЊЕ ЗА ЕУ: Може или не може!? (ВИДЕО)

БЕОГРАД – После каталонског референдума и става Европске комисије да је тај референдум нелегалан, ваљда је јасно колико је тешко чувати независност Србије, рекао је председник Александар Вучић. Председник сазвао хитне консултације након саопштења Европске комисије.

Питање сваког грађанина Србије Европској унији данас је – како то у случају Каталоније не важи референдум о независности, а у случају Косова отцепљење може, и без референдума, рекао је председник Вучић, одговарајући на питања новинара поводом исхода референдума у Каталонији и става Европске комисије да је то изјашњавање нелегално.

„Како сте легалним прогласили отцепљење Косова чак и без референдума, и како су то 22 земље Европске уније легализовале то отцепљење, рушећи европско право и темеље европског права, на којем се темељи европска политика и политика ЕУ“, запитао је Вучић на конференцији за медије са грчким председником Прокописом Павлопулосом.

Вучић је јавно запитао како ће сада грађанима Србије образлагати европске интеграције Србије, иако, без дилеме, Србија своју будућност види у ЕУ, и због типа друштва којем тежимо и због боље економије и других разлога.

„И шта ћу ја сада када одем у Брисел, које питање да поставим? Зашто смо ми Срби најгоре третирани?“, навео је председник Србије.

Како, дакле, Каталонија не може, а Косово може, на то Србима неће бити одговора никада, приметио је председник Вучић.

Светски центри моћи играли су се када су мислили да могу да прекрајају границе на Балкану јер регион не припада Европској унији, а сада, када је „мечка дошла пред њихова врата“, е, сада је, рекао је Вучић, ситуација много озбиљна…

Ово је најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике, закључио је Вучић.

Према његовим речима, његов састанак са Путином, приликом посете, био је занимљив свим новинарима западних медија, док састанак немачког Зигмара Габријела, истог дана, исто с Путином, нико није забележио.

„Сад је јасно ваљда колико је тешко чувати независност Србије“, рекао је председник Вучић и поручио свима који врше притисак на нашу земљу да сада узму годишњи одмор, бар што се наше земље тиче, пошто ионако неће да их слуша, те нек се позабаве мечком пред својим вратима.

„Бранићемо европске принципе и демократију, али ћемо штитити своју независност“, рекао је Вучић.

„Остаје нам да се боримо за своју земљу“

Према његовим речима, Србима остаје да се боре за своју будућност, да раде са својим комшијама Албанцима и да буду захвални за подршку свим европским земљама, Шпанији, Словачкој, Румунији, Кипру и Грчкој које нису признале независност Косова.

„Остаје нам да се боримо за своју земљу и да гледамо како да решавамо проблеме, а ово је показало набољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике“, закључио је председник.

„Тешко је и све теже чувати независност Србије у доношењу одлука, али сам поносан што сам у томе успео“, рекао је председник Србије и додао да се заклео на Устав Србије да ће штитити њену независност и целовитост и да ће то и наставити да чини.

Одговарајући на питања новинара о одласку неких политичара из Војводине у Барселону, Вучић је рекао да не би придавао никакав политички значај њиховом путу.

То значи, оценио је, да неки људи на северу Србије добро живе, имају пара за туристичке посете, као и за спреј и боје да пишу графите и да могу да их троше не би ли себи направили неку кампању.

„То показује да смо много тога променили у Србији и да им је данас животни стандард неупоредиво бољи, јер знам да ту Барселону раније нису могли да виде ни на разгледници“, рекао је Вучић.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак боравио је у Барселони на дан референдума, а дан раније на седишту странке у Новом Саду окачене су заставе Каталоније, а на неколико места у Новом Саду и још неким градовима у Војводини „осванули“ и графити „Војводина = Каталонија“.

Извор: РТС