ДРУШТВО

ОДБАЧЕНА ТУЖБА: Ништа од имовине коју је отела НДХ!

ПРИЗОР ИЗ НДХ - НАРОД САЛУТИРА НАЦИСТИЧКИМ ПОЗДРАВОМ / СКРИНШОТ
29 / 09 / 2017

ЧИКАГО – Суд у Чикагу је одбацио тужбу у предмету Лалић и остали против Републике Хрватске, којом се од Загреба захтевала исплата због имовине одузете Јеврејима, Србима и Ромима током Другог светског рата.

Тужба је одбачена у четвртак, 28. септембра, након четири одржана рочишта у фази расправе о формалним претпоставкама за вођење спора, саопштило је хрватско Министарство спољних и европских послова.

Како се наводи, група тужилаца је од Републике Хрватске тражила исплату одштете од 3,5 милијарди долара „за наводно одузету имовину хрватским Јеврејима, Србима и Ромима током Другог светског рата“.

Тужба је покренута крајем маја 2016. године, а одбачена пре расправе о предмету главног спора.

Министарство спољних и европских послова понавља да Република Хрватска, како то јасно стоји у Уставу, није наследник НДХ, те да као таква не сноси и не може сносити било какву одговорност за злочине почињене током тог периода, истакнуто је у саопштењу на сајту тог министарства.

Извор: РТС

29 / 09 / 2017

Loading...


Саопштења, информације и предлоге за сарадњу можете слати на: desk@komersant.rs

Преношење текстова и осталих објављених материјала на другим онлајн издањима је дозвољено само уз писану сагласност редакције.

Сва права задржана. КОМЕРСАНТ ©