EKSKLUZIVNI INTERVJU: STEFAN STAMENKOVSKI – KOMERSANT

EKSKLUZIVNI INTERVJU: STEFAN STAMENKOVSKI

U ekskluzivnom intervjuu za Komersant.rs , Stefan Stamenkovski, predsednik pokreta „Srpski sabor Zavetnici“, govori o aktuelnim političkim pitanjima, geopolitičkoj poziciji Srbije, rešenju za Kosmet, predstojećim „beogradskim“ izborima, patriotskom i neoliberalnom nevladinom sektoru, kao i o mnogim drugim temama…

Živimo u eri punoj globalnih političkih tenzija i haosa. Kojim rečima bi ste Vi, ukratko, opisali stanje na globalnom nivou?

Multipolarnost je nova realnost svetske politike. Podsećam da je kineski predsednik najavio mogućnost formiranja vojnog saveza Rusije i Kine. Budžet Šangajske organizacije već sada dostiže čak 43.5% budžeta NATO pakta, a primetan je i dalji rast kapaciteta te organizacije. Setimo se da su se 2008. godine u svetskom vrhu nalazile isključivo zapadne banke, a danas među tri najjače imamo kineske banke. Do 2020. godine Kina će biti najjača svetska privreda, a Rusija peta ekonomska velesila ispred Nemačke.

Svedoci smo propasti koncepta degradiranja suverenih država i nametanja nekih nadnacionalih struktura, kao što je briselska birokratija. Rezultati izbora u Zapadnoj Evropi pokazuju da raste evroskepticizam, i da su partije koje su zaklete evrounijate sve više primorane da svoje političke programe usklađuju sa novim procesima u Evropi.

U svetlu geopolitičkih prilika ovoga vremena moramo pomenuti i bobru sirijskog naroda koji je u petogodišnjem ratu pokazao da je moguće, uz pomoć Ruske Federacije, odgovoriti na terorizam i pokušaje SAD da od Sirije kao države naprave još jednu koloniju na Bliskom Istoku. Podsetiću da su Zavetnici retka politička organizacija koja već punih pet godina sarađuje sa Ambasadom Sirije u Beogradu. Prilike se menjaju, ali u srpskoj javnosti se o tome nedovoljno govori.

Kako vidite mesto i poziciju Srbije u tom globalnom haosu!?

Srbija konačno ima šansu da na međunarodnom polju otvara pitanja od ključnog državnog i nacionalnog značaja. Zapad više nema toliko snažne poluge moći sa kojima može da ucenjuje Srbiju i nameće ultimatume, ali sve zavisi od političke volje i sposobnosti rukovodstva u Beogradu. Mi zagovoravamo spoljnopolitički zaokret i smatramo da to nije nikakav radikalizam, već jedini način da zemlja raskrsti sa zabludama i floskulama u kojima se davimo od 5.oktobra 2000.godine.

Ipak, ne smemo se zavaravati da će promene u Evropi i svetu nužno doneti i promene u našoj zemlji, jer za tako nešto potrebno je da prvo sprovedemo jednu unutrašnju obnovu koja podrazumeva reviziju i smenu kadrova za koje je očigledno da su već godinama zaposeli najvažnije državne strukture služeći interesima stranih ambasada. Nijedna bitka ne može se dobiti sa neprijateljima u svojim redovima.

Šta vidite kao najvažnije zadatke pred srpskim političarima u sledećih deset godina?!

Ono što Srbiji nedostaje je državno rukovodstvo koje će razmišljati i planirati, ne za narednih godinu dana, već nekoliko decenija unapred. Potrebna nam je ozbiljna, sveobuhvatna i dugoročna nacionalna strategija koja će obuhvatiti ključna pitanja. Apsurdno je da jedna država za prioritet svoje politike postavlja evropske integracije, iako smo svedoci da je put u Evropsku uniju i sam opstanak Evropske unije u potpunosti neizvestan.

Smatram da je najvažniji zadatak rešenje srpskog nacionalnog pitanja. To podrazumeva pre svega zaustavljanje biološkog odumiranja naroda, ali i obnovu srpskog suvereniteta, jer bez države nema ni ekonomije. U tom smeru država mora da se adekvatno, koristeći legitimna sredstva, obračuna sa separatističkim tenedicijama i time suzbije potencijalna žarišta u Vranjskoj kotlini, Raškoj i AP Vojvodini. Kao primarni cilj privredne obnove vidim oživljavanje sela, jer je ono najvažnija poluga našeg društva.

Srbiji su potrebni ljudi koji, poznavajući ono što nam se dogodilo, mogu predvideti ono što nas iščekuje.  Mi smo danas jedini na političkoj sceni koji insistiramo da Srbija ne sme da se odrekne svoje prošlosti, kontinuiteta, nasleđa i istorije, jer je to jedini način da spremni dočekamo izazove budućnosti.

Kosovo je jedan od ključnih pojmova koji se vezuje za Zavetnike. Kako Zavetnici vide „rešenje kosovskog pitanja“?!

Odricanje od KiM danas značilo bi nicanje ,,novih Kosova“ širom Srbije sutra. Svaka izdaja srpskih interesa na KiM značila bi političku slabost Srbije i uvertiru za dalju dezintegraciju države i bujanje separatističkih tendencija. Da li je to Srbija kakvu želimo da ostavimo svojoj deci?

Usled sve većih promena međunarodnih okolnosti koje vode u pad moći onih država koje su glavni pokrovitelji kosovske nezavisnosti Srbija mora da bude svesna da je svaka žurba u rešavanja pitanja KiM isključivo u korist Zapada. Nama u ovim trenucima odgovara odugovlačenje pregovora, tj. stanje zamrznutog konflikta. Za 10-15 godina svetske prilike biće takve, da će proces obnove suvereniteta na KiM biti u mnogome olakšan, zato je neophodno sačekati, jer svako ishitreno rešenje u ovom trenutku samo bi odgovaralo Albancima i značilo bi korak ka potpunoj predaji KiM.

Polazna tačka kada se priča o rešavanju pitanja KiM mora da bude jasna, a to je da se o suverenitetu ne pregovara. To je crvena linija! Sveobuhvatno rešenje pitanja KiM mora da bude zasnovano na ključnim principima očuvanja srpske državnosti na KiM koju garantuju kako Ustav tako i Povelja UN i Rezolucija 12 44, na strateškim državnim i nacionalnim interesima, na neophodnosti zaštite bezbednosti Srba na KiM, na očuvanju srpske državne imovine i imovine njenih građana, kao i verskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda na KiM.

Tražimo poništavanje svih dosadašnjih briselskih sporazuma koji su u suprotnosti sa srpskim ustavnim poretkom. Tražimo moratorijum na dalje pregovore sve dok se institucije privremene tzv. samouprave u Prištini ne obavežu da će garantovati zaštitu prava našeg naroda na KiM i povratak svih interno raseljenih i prognanih Srba.

Insistiraćemo da se svi postupci Prištine nakon 2008. godine tretiraju kao nelegitimni, jer su nastali u uslovima okupacije. Dakle, mi se ne zalažemo za zamrzavanje konflikta u kojem će Srbija skrstiti ruke i čekati, već za pokretanje jedne sistematske, koherentne i konzistentne diplomatske ofanzive.

 

Verujete li da je moguća ozbiljna promena stava Vašingtona naspram Kosova!?

Zaokruživanje procesa nezavisnosti tzv. Kosova ne zavisi isključivo od stava Vašngtona prema ovom pitanju. SAD su do sada iskoristile i potrošila sva svoja sredstva i metoda pritisaka da ovo pitanje okončaju u svoju koristi, ali ono što možemo zaključiti 10 godina kasnije jeste da je koncept tzv. Republike Kosovo propao projekat! U prilog tome govore podaci da šest od sedam milijardi planete žive u državama koje nisu priznale nezavisnosti Kosova.

Čak 70% svetske teritorije čine države koje nisu priznale secesiju KiM. I sama EU po tom pitanju nije jednoglasna. Najbolji primer je Češka u kojoj predsednik i veći deo vladajuće koalicije smatra da je priznavanje tzv. Kosovo bilo greška zbog čega se intenzivno radi na zatvranju Ambasade Češke u Prišitini.

Priština je povukla aplikaciju za članstvo u Interpolu zbog nedostatka međunarodne podrške. Sve je izvesnije da neće podneti ni zahtev za ulazak u UNESKO. Svetska carinska organizacija suspendovala je tzv. Kosovo iz svog članstva.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...