EKSKLUZIVNI INTERVJU: STEFAN STAMENKOVSKI

U ekskluzivnom intervjuu za Komersant.rs , Stefan Stamenkovski, predsednik pokreta „Srpski sabor Zavetnici“, govori o aktuelnim političkim pitanjima, geopolitičkoj poziciji Srbije, rešenju za Kosmet, predstojećim „beogradskim“ izborima, patriotskom i neoliberalnom nevladinom sektoru, kao i o mnogim drugim temama…

Živimo u eri punoj globalnih političkih tenzija i haosa. Kojim rečima bi ste Vi, ukratko, opisali stanje na globalnom nivou?

Multipolarnost je nova realnost svetske politike. Podsećam da je kineski predsednik najavio mogućnost formiranja vojnog saveza Rusije i Kine. Budžet Šangajske organizacije već sada dostiže čak 43.5% budžeta NATO pakta, a primetan je i dalji rast kapaciteta te organizacije. Setimo se da su se 2008. godine u svetskom vrhu nalazile isključivo zapadne banke, a danas među tri najjače imamo kineske banke. Do 2020. godine Kina će biti najjača svetska privreda, a Rusija peta ekonomska velesila ispred Nemačke.

Svedoci smo propasti koncepta degradiranja suverenih država i nametanja nekih nadnacionalih struktura, kao što je briselska birokratija. Rezultati izbora u Zapadnoj Evropi pokazuju da raste evroskepticizam, i da su partije koje su zaklete evrounijate sve više primorane da svoje političke programe usklađuju sa novim procesima u Evropi.

U svetlu geopolitičkih prilika ovoga vremena moramo pomenuti i bobru sirijskog naroda koji je u petogodišnjem ratu pokazao da je moguće, uz pomoć Ruske Federacije, odgovoriti na terorizam i pokušaje SAD da od Sirije kao države naprave još jednu koloniju na Bliskom Istoku. Podsetiću da su Zavetnici retka politička organizacija koja već punih pet godina sarađuje sa Ambasadom Sirije u Beogradu. Prilike se menjaju, ali u srpskoj javnosti se o tome nedovoljno govori.

loading...

Kako vidite mesto i poziciju Srbije u tom globalnom haosu!?

Srbija konačno ima šansu da na međunarodnom polju otvara pitanja od ključnog državnog i nacionalnog značaja. Zapad više nema toliko snažne poluge moći sa kojima može da ucenjuje Srbiju i nameće ultimatume, ali sve zavisi od političke volje i sposobnosti rukovodstva u Beogradu. Mi zagovoravamo spoljnopolitički zaokret i smatramo da to nije nikakav radikalizam, već jedini način da zemlja raskrsti sa zabludama i floskulama u kojima se davimo od 5.oktobra 2000.godine.

Ipak, ne smemo se zavaravati da će promene u Evropi i svetu nužno doneti i promene u našoj zemlji, jer za tako nešto potrebno je da prvo sprovedemo jednu unutrašnju obnovu koja podrazumeva reviziju i smenu kadrova za koje je očigledno da su već godinama zaposeli najvažnije državne strukture služeći interesima stranih ambasada. Nijedna bitka ne može se dobiti sa neprijateljima u svojim redovima.

Šta vidite kao najvažnije zadatke pred srpskim političarima u sledećih deset godina?!

Ono što Srbiji nedostaje je državno rukovodstvo koje će razmišljati i planirati, ne za narednih godinu dana, već nekoliko decenija unapred. Potrebna nam je ozbiljna, sveobuhvatna i dugoročna nacionalna strategija koja će obuhvatiti ključna pitanja. Apsurdno je da jedna država za prioritet svoje politike postavlja evropske integracije, iako smo svedoci da je put u Evropsku uniju i sam opstanak Evropske unije u potpunosti neizvestan.

Smatram da je najvažniji zadatak rešenje srpskog nacionalnog pitanja. To podrazumeva pre svega zaustavljanje biološkog odumiranja naroda, ali i obnovu srpskog suvereniteta, jer bez države nema ni ekonomije. U tom smeru država mora da se adekvatno, koristeći legitimna sredstva, obračuna sa separatističkim tenedicijama i time suzbije potencijalna žarišta u Vranjskoj kotlini, Raškoj i AP Vojvodini. Kao primarni cilj privredne obnove vidim oživljavanje sela, jer je ono najvažnija poluga našeg društva.

Srbiji su potrebni ljudi koji, poznavajući ono što nam se dogodilo, mogu predvideti ono što nas iščekuje.  Mi smo danas jedini na političkoj sceni koji insistiramo da Srbija ne sme da se odrekne svoje prošlosti, kontinuiteta, nasleđa i istorije, jer je to jedini način da spremni dočekamo izazove budućnosti.

Kosovo je jedan od ključnih pojmova koji se vezuje za Zavetnike. Kako Zavetnici vide „rešenje kosovskog pitanja“?!

Odricanje od KiM danas značilo bi nicanje ,,novih Kosova“ širom Srbije sutra. Svaka izdaja srpskih interesa na KiM značila bi političku slabost Srbije i uvertiru za dalju dezintegraciju države i bujanje separatističkih tendencija. Da li je to Srbija kakvu želimo da ostavimo svojoj deci?

Usled sve većih promena međunarodnih okolnosti koje vode u pad moći onih država koje su glavni pokrovitelji kosovske nezavisnosti Srbija mora da bude svesna da je svaka žurba u rešavanja pitanja KiM isključivo u korist Zapada. Nama u ovim trenucima odgovara odugovlačenje pregovora, tj. stanje zamrznutog konflikta. Za 10-15 godina svetske prilike biće takve, da će proces obnove suvereniteta na KiM biti u mnogome olakšan, zato je neophodno sačekati, jer svako ishitreno rešenje u ovom trenutku samo bi odgovaralo Albancima i značilo bi korak ka potpunoj predaji KiM.

Polazna tačka kada se priča o rešavanju pitanja KiM mora da bude jasna, a to je da se o suverenitetu ne pregovara. To je crvena linija! Sveobuhvatno rešenje pitanja KiM mora da bude zasnovano na ključnim principima očuvanja srpske državnosti na KiM koju garantuju kako Ustav tako i Povelja UN i Rezolucija 12 44, na strateškim državnim i nacionalnim interesima, na neophodnosti zaštite bezbednosti Srba na KiM, na očuvanju srpske državne imovine i imovine njenih građana, kao i verskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda na KiM.

Tražimo poništavanje svih dosadašnjih briselskih sporazuma koji su u suprotnosti sa srpskim ustavnim poretkom. Tražimo moratorijum na dalje pregovore sve dok se institucije privremene tzv. samouprave u Prištini ne obavežu da će garantovati zaštitu prava našeg naroda na KiM i povratak svih interno raseljenih i prognanih Srba.

Insistiraćemo da se svi postupci Prištine nakon 2008. godine tretiraju kao nelegitimni, jer su nastali u uslovima okupacije. Dakle, mi se ne zalažemo za zamrzavanje konflikta u kojem će Srbija skrstiti ruke i čekati, već za pokretanje jedne sistematske, koherentne i konzistentne diplomatske ofanzive.

 

Verujete li da je moguća ozbiljna promena stava Vašingtona naspram Kosova!?

Zaokruživanje procesa nezavisnosti tzv. Kosova ne zavisi isključivo od stava Vašngtona prema ovom pitanju. SAD su do sada iskoristile i potrošila sva svoja sredstva i metoda pritisaka da ovo pitanje okončaju u svoju koristi, ali ono što možemo zaključiti 10 godina kasnije jeste da je koncept tzv. Republike Kosovo propao projekat! U prilog tome govore podaci da šest od sedam milijardi planete žive u državama koje nisu priznale nezavisnosti Kosova.

Čak 70% svetske teritorije čine države koje nisu priznale secesiju KiM. I sama EU po tom pitanju nije jednoglasna. Najbolji primer je Češka u kojoj predsednik i veći deo vladajuće koalicije smatra da je priznavanje tzv. Kosovo bilo greška zbog čega se intenzivno radi na zatvranju Ambasade Češke u Prišitini.

Priština je povukla aplikaciju za članstvo u Interpolu zbog nedostatka međunarodne podrške. Sve je izvesnije da neće podneti ni zahtev za ulazak u UNESKO. Svetska carinska organizacija suspendovala je tzv. Kosovo iz svog članstva.

Vašington više ne može da pronađe gotovo nijednu državu koja je spremna da podrži samoproglašenu nezavinost Kosova. Uveren sam da SAD neće menjati svoju politiku prema KiM, jer je poznato da su Albanci u njihovim rukama instrument za kontrolu i destabilizaciju Balkana, a samim tim i za potiskivanje prisustva Rusije i Kine na ovim prostorima.

Šta mislite o podršci Srba sa Kosova vladi Ramuša Haradinaja!? 

Umesto ozbiljne i nacionalne državne strategije za rešavanje srpskog pitanja u južnoj pokrajini Beograd je aminovao političke dilove sa protagonistima etničkog čišćenja Srba.

Apsurdno je da se od čoveka koji se otvoreno zalaže za formiranje Velike Albanije, poziva na formiranje separatističke vojske Kosova i koji i sam priznaje da je činio stravične zločine nad srpskim narodom očekuje da će sada pružiti neophodnu bezbednost i garantovati opstanak Srba na KiM.

Sa teroristima i onima koji su klali srpsku nejač na KiM i prodavali njihove organe nema pregovora i nema paktiranja. Ramušu Haradinaju treba suditi za zločine, a ne deliti sa njim resore.

Šta mislite i kako vidite poziciju tzv. patriotskog bloka u Srbiji!?

Patriotski blok u Srbiji ne postoji, jer se danas pridevom patriota kite politikanti i politički trgovci. Zavetnici su tokom proteklih godina uložili velike napore da dođe do okupljanja patriotskih snaga, ali mi nismo želeli da za istom stolom sedimo sa Jankovićem, Radulovićem, Šutanovcem i drugim protagonistima NATO pakta u Srbiji. Nažalost, mnogi koji sebe nazivaju patriotama nisu se libili da se nađu u ovakvom društvu, zbog čega njihovi razočarani članovi sve više pronalaze svoje mesto u Zavetnicima.

Kako vidite današnje delovanje, kako se sami nazivaju, građanske opozicije, odnosno, liberalnih proevropskih snaga!?

Liberalne proevropske snage imaju svoje kadrove i u strukturama vlasti i u opoziciji. Smatramo da su te grupacije, kako političke, tako i nevladine, kancer Srbije, koje rade na razbijanju svih stubova države i društva. Zavetnici njih tretiraju kao produžene ruke spoljne politike SAD i Evropske unije i kao takve smatramo ih za svoje najveće protivnike.

 

Smatrate li da postoji ozbiljna opasnost od ratnih sukoba u regionu!?

Danas je popularno govoriti o miru i stabilnosti u regionu, ali stvaranje lažne slike i pacifikovanje javnog mnjenja je pogubno u ovim trenucima. Svako iole politički pismen prepoznaje procese produbljivanja balkanske krize i zaoštravanje regionalnih sukoba.

Imamo primer BiH koja je zemlja sa najvećim brojem dobrovoljaca po glavi stanovnika u redovima Islamske države, odmah nakon Saudijske Arabije. Pritisci na Republiku Srpsku prete da kulminiraju i ona trpi udare velikih razmera. Položaj Srba u CG je tragičan, naš narod je tamo lišen elementarnih ljudskih prava. O diskriminaciji sa kojom se suočavaju Srbi u Crnoj Gori nećete čuti da govori nijedna nevladina organizacija tobože za zaštitu ljudskih prava.

Kako možemo govoriti o stabilnosti u zemlji u kojoj ne postoje mehanizmi da se sankcioniše jedan predsednik opštine, Jonus Musliu, koji javno govori da je njegov premijer Edi Rama i da on ne priznaje zakone Republike Srbije?!

Bezbednost građana je prioritet države, a očuvanje mira i stabilnosti ne podrazumeva guranje glave u pesak, već aktivno jačanje bezbednosnih potencijala Srbije.

Kako vidite aktuelne odnose srpskih vlasti naspram Rusije? 

Srbija sa Rusijom ima odlične odnose, koje nedovoljno koristi, pre svega zbog velikih pritisaka koji dolaze sa Zapada i zahteva da se spoljna politika Srbije uskladi sa onom koju promoviše Brisel. Lakmus papir srpsko-ruskih odnosa u narednom periodu biće Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu. Mi smatramo da je neophodno pripadnicima centra dati diplomatski imunitet, jer bi se time značajno osnažila saradnja Moskve i Beograda na polju ekonomije i bezbednosti. Što bolji odnosi sa Rusijom – to je jača pozicija Srbije na Balkanu.

Da li će Zavetnici imati svoje kandidate i da li će učestvovati na predstojećim tzv. beogradskim izborima!?

Spremamo se za predstojeće beogradske izbore, naše članstvo je motivisano za rad. Pre dve godine na lokalnim izborima u beogradskim opštinama naši odbori su imali dobre rezultate, a u proteklom periodu višestruko smo ojačali svoju strukturu i odbore. Siguran sam da ćemo posle gradskih izbora u Beogradu svoju politiku zastupati iz parlamenta Gradske skupštine.

Za kraj, vaša poruka našim čitaocima, ali prvenstveno srpskom narodu!?

Zahvaljujem se vašem portalu na objektivnom izveštavanju i odličnim tekstovima i uopšte prostoru za slobodu mišljenja. Moja poruka građanima Srbije je da ipak, i pored svakodnevne borbe za egzistenciju, ne zaboravimo i ne zanemarimo sve ono što nas čini narodom, nacijom i kolektivnim identitetom.

Izvor: Komersant.rs

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

AdNow
Loading...