EKSKLUZIVNI INTERVJU: STEFAN STAMENKOVSKI – Strana 2 – KOMERSANT

EKSKLUZIVNI INTERVJU: STEFAN STAMENKOVSKI

Vašington više ne može da pronađe gotovo nijednu državu koja je spremna da podrži samoproglašenu nezavinost Kosova. Uveren sam da SAD neće menjati svoju politiku prema KiM, jer je poznato da su Albanci u njihovim rukama instrument za kontrolu i destabilizaciju Balkana, a samim tim i za potiskivanje prisustva Rusije i Kine na ovim prostorima.

Šta mislite o podršci Srba sa Kosova vladi Ramuša Haradinaja!? 

Umesto ozbiljne i nacionalne državne strategije za rešavanje srpskog pitanja u južnoj pokrajini Beograd je aminovao političke dilove sa protagonistima etničkog čišćenja Srba.

Apsurdno je da se od čoveka koji se otvoreno zalaže za formiranje Velike Albanije, poziva na formiranje separatističke vojske Kosova i koji i sam priznaje da je činio stravične zločine nad srpskim narodom očekuje da će sada pružiti neophodnu bezbednost i garantovati opstanak Srba na KiM.

Sa teroristima i onima koji su klali srpsku nejač na KiM i prodavali njihove organe nema pregovora i nema paktiranja. Ramušu Haradinaju treba suditi za zločine, a ne deliti sa njim resore.

Šta mislite i kako vidite poziciju tzv. patriotskog bloka u Srbiji!?

Patriotski blok u Srbiji ne postoji, jer se danas pridevom patriota kite politikanti i politički trgovci. Zavetnici su tokom proteklih godina uložili velike napore da dođe do okupljanja patriotskih snaga, ali mi nismo želeli da za istom stolom sedimo sa Jankovićem, Radulovićem, Šutanovcem i drugim protagonistima NATO pakta u Srbiji. Nažalost, mnogi koji sebe nazivaju patriotama nisu se libili da se nađu u ovakvom društvu, zbog čega njihovi razočarani članovi sve više pronalaze svoje mesto u Zavetnicima.

Kako vidite današnje delovanje, kako se sami nazivaju, građanske opozicije, odnosno, liberalnih proevropskih snaga!?

Liberalne proevropske snage imaju svoje kadrove i u strukturama vlasti i u opoziciji. Smatramo da su te grupacije, kako političke, tako i nevladine, kancer Srbije, koje rade na razbijanju svih stubova države i društva. Zavetnici njih tretiraju kao produžene ruke spoljne politike SAD i Evropske unije i kao takve smatramo ih za svoje najveće protivnike.

 

Smatrate li da postoji ozbiljna opasnost od ratnih sukoba u regionu!?

Danas je popularno govoriti o miru i stabilnosti u regionu, ali stvaranje lažne slike i pacifikovanje javnog mnjenja je pogubno u ovim trenucima. Svako iole politički pismen prepoznaje procese produbljivanja balkanske krize i zaoštravanje regionalnih sukoba.

Imamo primer BiH koja je zemlja sa najvećim brojem dobrovoljaca po glavi stanovnika u redovima Islamske države, odmah nakon Saudijske Arabije. Pritisci na Republiku Srpsku prete da kulminiraju i ona trpi udare velikih razmera. Položaj Srba u CG je tragičan, naš narod je tamo lišen elementarnih ljudskih prava. O diskriminaciji sa kojom se suočavaju Srbi u Crnoj Gori nećete čuti da govori nijedna nevladina organizacija tobože za zaštitu ljudskih prava.

Kako možemo govoriti o stabilnosti u zemlji u kojoj ne postoje mehanizmi da se sankcioniše jedan predsednik opštine, Jonus Musliu, koji javno govori da je njegov premijer Edi Rama i da on ne priznaje zakone Republike Srbije?!

Bezbednost građana je prioritet države, a očuvanje mira i stabilnosti ne podrazumeva guranje glave u pesak, već aktivno jačanje bezbednosnih potencijala Srbije.

Kako vidite aktuelne odnose srpskih vlasti naspram Rusije? 

Srbija sa Rusijom ima odlične odnose, koje nedovoljno koristi, pre svega zbog velikih pritisaka koji dolaze sa Zapada i zahteva da se spoljna politika Srbije uskladi sa onom koju promoviše Brisel. Lakmus papir srpsko-ruskih odnosa u narednom periodu biće Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu. Mi smatramo da je neophodno pripadnicima centra dati diplomatski imunitet, jer bi se time značajno osnažila saradnja Moskve i Beograda na polju ekonomije i bezbednosti. Što bolji odnosi sa Rusijom – to je jača pozicija Srbije na Balkanu.

Da li će Zavetnici imati svoje kandidate i da li će učestvovati na predstojećim tzv. beogradskim izborima!?

Spremamo se za predstojeće beogradske izbore, naše članstvo je motivisano za rad. Pre dve godine na lokalnim izborima u beogradskim opštinama naši odbori su imali dobre rezultate, a u proteklom periodu višestruko smo ojačali svoju strukturu i odbore. Siguran sam da ćemo posle gradskih izbora u Beogradu svoju politiku zastupati iz parlamenta Gradske skupštine.

Za kraj, vaša poruka našim čitaocima, ali prvenstveno srpskom narodu!?

Zahvaljujem se vašem portalu na objektivnom izveštavanju i odličnim tekstovima i uopšte prostoru za slobodu mišljenja. Moja poruka građanima Srbije je da ipak, i pored svakodnevne borbe za egzistenciju, ne zaboravimo i ne zanemarimo sve ono što nas čini narodom, nacijom i kolektivnim identitetom.

Izvor: Komersant.rs

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...