ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ: СТЕФАН СТАМЕНКОВСКИ

У ексклузивном интервјуу за Комерсант.рс , Стефан Стаменковски, председник покрета „Српски сабор Заветници“, говори о актуелним политичким питањима, геополитичкој позицији Србије, решењу за Космет, предстојећим „београдским“ изборима, патриотском и неолибералном невладином сектору, као и о многим другим темама…

Живимо у ери пуној глобалних политичких тензија и хаоса. Којим речима би сте Ви, укратко, описали стање на глобалном нивоу?

Мултиполарност је нова реалност светске политике. Подсећам да је кинески председник најавио могућност формирања војног савеза Русије и Кине. Буџет Шангајске организације већ сада достиже чак 43.5% буџета НАТО пакта, а приметан је и даљи раст капацитета те организације. Сетимо се да су се 2008. године у светском врху налазиле искључиво западне банке, а данас међу три најјаче имамо кинеске банке. До 2020. године Кина ће бити најјача светска привреда, а Русија пета економска велесила испред Немачке.

Сведоци смо пропасти концепта деградирања суверених држава и наметања неких наднационалих структура, као што је бриселска бирократија. Резултати избора у Западној Европи показују да расте евроскептицизам, и да су партије које су заклете евроунијате све више приморане да своје политичке програме усклађују са новим процесима у Европи.

У светлу геополитичких прилика овога времена морамо поменути и бобру сиријског народа који је у петогодишњем рату показао да је могуће, уз помоћ Руске Федерације, одговорити на тероризам и покушаје САД да од Сирије као државе направе још једну колонију на Блиском Истоку. Подсетићу да су Заветници ретка политичка организација која већ пуних пет година сарађује са Амбасадом Сирије у Београду. Прилике се мењају, али у српској јавности се о томе недовољно говори.

loading...

Како видите место и позицију Србије у том глобалном хаосу!?

Србија коначно има шансу да на међународном пољу отвара питања од кључног државног и националног значаја. Запад више нема толико снажне полуге моћи са којима може да уцењује Србију и намеће ултиматуме, али све зависи од политичке воље и способности руководства у Београду. Ми заговоравамо спољнополитички заокрет и сматрамо да то није никакав радикализам, већ једини начин да земља раскрсти са заблудама и флоскулама у којима се давимо од 5.октобра 2000.године.

Ипак, не смемо се заваравати да ће промене у Европи и свету нужно донети и промене у нашој земљи, јер за тако нешто потребно је да прво спроведемо једну унутрашњу обнову која подразумева ревизију и смену кадрова за које је очигледно да су већ годинама запосели најважније државне структуре служећи интересима страних амбасада. Ниједна битка не може се добити са непријатељима у својим редовима.

Шта видите као најважније задатке пред српским политичарима у следећих десет година?!

Оно што Србији недостаје је државно руководство које ће размишљати и планирати, не за наредних годину дана, већ неколико деценија унапред. Потребна нам је озбиљна, свеобухватна и дугорочна национална стратегија која ће обухватити кључна питања. Апсурдно је да једна држава за приоритет своје политике поставља европске интеграције, иако смо сведоци да је пут у Европску унију и сам опстанак Европске уније у потпуности неизвестан.

Сматрам да је најважнији задатак решење српског националног питања. То подразумева пре свега заустављање биолошког одумирања народа, али и обнову српског суверенитета, јер без државе нема ни економије. У том смеру држава мора да се адекватно, користећи легитимна средства, обрачуна са сепаратистичким тенедицијама и тиме сузбије потенцијална жаришта у Врањској котлини, Рашкој и АП Војводини. Као примарни циљ привредне обнове видим оживљавање села, јер је оно најважнија полуга нашег друштва.

Србији су потребни људи који, познавајући оно што нам се догодило, могу предвидети оно што нас ишчекује.  Ми смо данас једини на политичкој сцени који инсистирамо да Србија не сме да се одрекне своје прошлости, континуитета, наслеђа и историје, јер је то једини начин да спремни дочекамо изазове будућности.

Косово је један од кључних појмова који се везује за Заветнике. Како Заветници виде „решење косовског питања“?!

Одрицање од КиМ данас значило би ницање ,,нових Косова“ широм Србије сутра. Свака издаја српских интереса на КиМ значила би политичку слабост Србије и увертиру за даљу дезинтеграцију државе и бујање сепаратистичких тенденција. Да ли је то Србија какву желимо да оставимо својој деци?

Услед све већих промена међународних околности које воде у пад моћи оних држава које су главни покровитељи косовске независности Србија мора да буде свесна да је свака журба у решавања питања КиМ искључиво у корист Запада. Нама у овим тренуцима одговара одуговлачење преговора, тј. стање замрзнутог конфликта. За 10-15 година светске прилике биће такве, да ће процес обновe суверенитета на КиМ бити у многоме олакшан, зато је неопходно сачекати, јер свако исхитрено решење у овом тренутку само би одговарало Албанцима и значило би корак ка потпуној предаји КиМ.

Полазна тачка када се прича о решавању питања КиМ мора да буде јасна, а то је да се о суверенитету не преговара. То је црвена линија! Свеобухватно решење питања КиМ мора да буде засновано на кључним принципима очувања српске државности на КиМ коју гарантују како Устав тако и Повеља УН и Резолуција 12 44, на стратешким државним и националним интересима, на неопходности заштите безбедности Срба на КиМ, на очувању српске државне имовине и имовине њених грађана, као и верског и културног наслеђа српског народа на КиМ.

Тражимо поништавање свих досадашњих бриселских споразума који су у супротности са српским уставним поретком. Тражимо мораторијум на даље преговоре све док се институције привремене тзв. самоуправе у Приштини не обавежу да ће гарантовати заштиту права нашег народа на КиМ и повратак свих интерно расељених и прогнаних Срба.

Инсистираћемо да се сви поступци Приштине након 2008. године третирају као нелегитимни, јер су настали у условима окупације. Дакле, ми се не залажемо за замрзавање конфликта у којем ће Србија скрстити руке и чекати, већ за покретање једне систематске, кохерентне и конзистентне дипломатске офанзиве.

 

Верујете ли да је могућа озбиљна промена става Вашингтона наспрам Косова!?

Заокруживање процеса независности тзв. Косова не зависи искључиво од става Вашнгтона према овом питању. САД су до сада искористиле и потрошила сва своја средства и метода притисака да ово питање окончају у своју користи, али оно што можемо закључити 10 година касније јесте да је концепт тзв. Републике Косово пропао пројекат! У прилог томе говоре подаци да шест од седам милијарди планете живе у државама које нису признале независности Косова.

Чак 70% светске територије чине државе које нису признале сецесију КиМ. И сама ЕУ по том питању није једногласна. Најбољи пример је Чешка у којој председник и већи део владајуће коалиције сматра да је признавање тзв. Косово било грешка због чега се интензивно ради на затврању Амбасаде Чешке у Пришитини.

Приштина је повукла апликацију за чланство у Интерполу због недостатка међународне подршке. Све је извесније да неће поднети ни захтев за улазак у УНЕСКО. Светска царинска организација суспендовала је тзв. Косово из свог чланства.

Вашингтон више не може да пронађе готово ниједну државу која је спремна да подржи самопроглашену незавиност Косова. Уверен сам да САД неће мењати своју политику према КиМ, јер је познато да су Албанци у њиховим рукама инструмент за контролу и дестабилизацију Балкана, а самим тим и за потискивање присуства Русије и Кине на овим просторима.

Шта мислите о подршци Срба са Косова влади Рамуша Харадинаја!? 

Уместо озбиљне и националне државне стратегије за решавање српског питања у јужној покрајини Београд је аминовао политичке дилове са протагонистима етничког чишћења Срба.

Апсурдно је да се од човека који се отворено залаже за формирање Велике Албаније, позива на формирање сепаратистичке војске Косова и који и сам признаје да је чинио стравичне злочине над српским народом очекује да ће сада пружити неопходну безбедност и гарантовати опстанак Срба на КиМ.

Са терористима и онима који су клали српску нејач на КиМ и продавали њихове органе нема преговора и нема пактирања. Рамушу Харадинају треба судити за злочине, а не делити са њим ресоре.

Шта мислите и како видите позицију тзв. патриотског блока у Србији!?

Патриотски блок у Србији не постоји, јер се данас придевом патриота ките политиканти и политички трговци. Заветници су током протеклих година уложили велике напоре да дође до окупљања патриотских снага, али ми нисмо желели да за истом столом седимо са Јанковићем, Радуловићем, Шутановцем и другим протагонистима НАТО пакта у Србији. Нажалост, многи који себе називају патриотама нису се либили да се нађу у оваквом друштву, због чега њихови разочарани чланови све више проналазе своје место у Заветницима.

Како видите данашње деловање, како се сами називају, грађанске опозиције, односно, либералних проевропских снага!?

Либералне проевропске снаге имају своје кадрове и у структурама власти и у опозицији. Сматрамо да су те групације, како политичке, тако и невладине, канцер Србије, које раде на разбијању свих стубова државе и друштва. Заветници њих третирају као продужене руке спољне политике САД и Европске уније и као такве сматрамо их за своје највеће противнике.

 

Сматрате ли да постоји озбиљна опасност од ратних сукоба у региону!?

Данас је популарно говорити о миру и стабилности у региону, али стварање лажне слике и пацификовање јавног мњења је погубно у овим тренуцима. Свако иоле политички писмен препознаје процесе продубљивања балканске кризе и заоштравање регионалних сукоба.

Имамо пример БиХ која је земља са највећим бројем добровољаца по глави становника у редовима Исламске државе, одмах након Саудијске Арабије. Притисци на Републику Српску прете да кулминирају и она трпи ударе великих размера. Положај Срба у ЦГ је трагичан, наш народ је тамо лишен елементарних људских права. О дискриминацији са којом се суочавају Срби у Црној Гори нећете чути да говори ниједна невладина организација тобоже за заштиту људских права.

Како можемо говорити о стабилности у земљи у којој не постоје механизми да се санкционише један председник општине, Јонус Муслиу, који јавно говори да је његов премијер Еди Рама и да он не признаје законе Републике Србије?!

Безбедност грађана је приоритет државе, а очување мира и стабилности не подразумева гурање главе у песак, већ активно јачање безбедносних потенцијала Србије.

Како видите актуелне односе српских власти наспрам Русије? 

Србија са Русијом има одличне односе, које недовољно користи, пре свега због великих притисака који долазе са Запада и захтева да се спољна политика Србије усклади са оном коју промовише Брисел. Лакмус папир српско-руских односа у наредном периоду биће Руско-српски хуманитарни центар у Нишу. Ми сматрамо да је неопходно припадницима центра дати дипломатски имунитет, јер би се тиме значајно оснажила сарадња Москве и Београда на пољу економије и безбедности. Што бољи односи са Русијом – то је јача позиција Србије на Балкану.

Да ли ће Заветници имати своје кандидате и да ли ће учествовати на предстојећим тзв. београдским изборима!?

Спремамо се за предстојеће београдске изборе, наше чланство је мотивисано за рад. Пре две године на локалним изборима у београдским општинама наши одбори су имали добре резултате, а у протеклом периоду вишеструко смо ојачали своју структуру и одборе. Сигуран сам да ћемо после градских избора у Београду своју политику заступати из парламента Градске скупштине.

За крај, ваша порука нашим читаоцима, али првенствено српском народу!?

Захваљујем се вашем порталу на објективном извештавању и одличним текстовима и уопште простору за слободу мишљења. Моја порука грађанима Србије је да ипак, и поред свакодневне борбе за егзистенцију, не заборавимо и не занемaримо све оно што нас чини народом, нацијом и колективним идентитетом.

Извор: Комерсант.рс

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

AdNow
Loading...