Foreign Affairs: БиХ – следећи „балкански гамбит“ Москве!

ВАШИНГТОН – Русија тежи да сачува неутрални статус бивших југословенских република, односно, да их сачува подаље од ЕУ и НАТО алијансе, пише амерички Форејн Аферс (Foreign Affairs).

Македонија је са новим властима заузела курс ка ЕУ и НАТО, Црна Гора је већ постала чланица НАТО-а, а Босна и Херцеговина ће представљати следећи балкански гамбит за Москву и она ће учинити све да спречи евроатлантске интеграције ове земље.

Форејн Аферс истиче да су промена власти у Македонији и НАТО чланство Црне Горе позитивне ствари за стабилност Балкана који је познат по међурелигиозним конфликтима и провинцијализму.

Истовремено ти процеси су снажан удар на Русију која тежи да земље Западног Балкана сачува у неутралном статусу у односу на ЕУ и НАТО, додаје америчко издање у својој анализи.

На „босански план Русије“ утицаће два фактора. Први фактор је Милорад Додик, председник Републике Српске и његове блиске везе са Кремљом, а други „алармантнији фактор“ је појављивање блиских веза са Кремљом Драгана Човића, лидером ХДЗ-а у Босни и Херцеговини.

loading...

Циљ Русије је веома једноставан – не дозволити Босни и Херцеговини да постане чланица ЕУ и НАТО алијансе. Због тога Москва тежи савезничким односима са Додиком и Човићем, пише Форејн Аферс.

Амерички Форејн Аферс о Додику пише да је „главни адут“ Русије у региону и политичар који у последње три године често посећује Русију, агитује против ЕУ и НАТО, а посебно је настројен против Америке.

Додик учвршћује економске односе Републике Српске и Русије, а тражио је и финансијску помоћ Москве, каже се у овој анализи.

Друга „нејаснија“ фигура је Човић, пише америчко издање и наводи да је то политичар који служи Загребу као експонент „ултранационалистичке политике са пристојним дипломатским приступом“.

Амерички лист такође наводи да је Русија главни покровитељ Србије, непријатељске земље Хрватској, те факт да док су српски добровољци ишли да ратују у Донбасу, хрватски добровољци су ратовали за Украјину.

Хрватска се приближава најгорим економским и политичким кризама од освајања независности. Највећа хрватска компанија „Агрокор“ је пред колапсом, а највећи повереник те компаније је руска банка Сбербанк која „чека свој тренутак“. Бивајући свесна руског утицаја на Балкану и да Русија може једним потезом да преузме огроман део хрватске економије, Хрватска се уздржава од критиковања Москве и њеног утицаја на Балкану, пише Форејн Аферс.

Русија спремно чека изборе 2018. године у Босни и Херцеговини, јер ће чинити све да спречи интеграције БиХ у ЕУ и НАТО. Уколико у БиХ победи опозиција, земља ће тражити да постане чланица НАТО алијансе, пише овај лист.

Русија неће допустити да јој БиХ „клизи кроз прсте“ и уколико победе реформистичке снаге које у НАТО чланству виде гаранцију безбедности и стабилности за БиХ, Москва би могла прибећи разним средствима, пише Форејн Аферс и додаје да је за Русију 2018. година што се тиче овог региона „преломни тренутак“.

Извор: Комерсант.рс

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

AdNow
Loading...