Foreign Affairs: БиХ – следећи „балкански гамбит“ Москве!

ВАШИНГТОН – Русија тежи да сачува неутрални статус бивших југословенских република, односно, да их сачува подаље од ЕУ и НАТО алијансе, пише амерички Форејн Аферс (Foreign Affairs).

Македонија је са новим властима заузела курс ка ЕУ и НАТО, Црна Гора је већ постала чланица НАТО-а, а Босна и Херцеговина ће представљати следећи балкански гамбит за Москву и она ће учинити све да спречи евроатлантске интеграције ове земље.

Форејн Аферс истиче да су промена власти у Македонији и НАТО чланство Црне Горе позитивне ствари за стабилност Балкана који је познат по међурелигиозним конфликтима и провинцијализму.

Истовремено ти процеси су снажан удар на Русију која тежи да земље Западног Балкана сачува у неутралном статусу у односу на ЕУ и НАТО, додаје америчко издање у својој анализи.

На „босански план Русије“ утицаће два фактора. Први фактор је Милорад Додик, председник Републике Српске и његове блиске везе са Кремљом, а други „алармантнији фактор“ је појављивање блиских веза са Кремљом Драгана Човића, лидером ХДЗ-а у Босни и Херцеговини.

Циљ Русије је веома једноставан – не дозволити Босни и Херцеговини да постане чланица ЕУ и НАТО алијансе. Због тога Москва тежи савезничким односима са Додиком и Човићем, пише Форејн Аферс.

Амерички Форејн Аферс о Додику пише да је „главни адут“ Русије у региону и политичар који у последње три године често посећује Русију, агитује против ЕУ и НАТО, а посебно је настројен против Америке.

Додик учвршћује економске односе Републике Српске и Русије, а тражио је и финансијску помоћ Москве, каже се у овој анализи.