National Interest: Русија и САД – два „непријатеља“ да ступе на заједничку стазу!

САД – Трвења и тензије између САД и Русије су довели свет на ивицу нуклеарног конфликта, али интереси у Сирији, Прибалтику и Украјини ове две земље воде на пут заједничке сарадње, пише утицајни амерички портал Нешнл Интерест.

Никада до сада није било тако велике потребе за здравим разумом и трезвеним приступом у односима са Русијом, рекла је уредница овог америчког портала, Катрина Ванден Хувел, гостујући на симпозијуму посвећеном америчко-руским односима.

Време је да Вашингтон заборави на фантастичне односе са Русијом које је обећавао Трамп, али и на сталне сукобе, које је Обама раније дефинисао као дубоко утемељене и неизбежне.

Хувелова је истакла опасност од нуклеарног сукоба и позвала обе стране да се нађу на заједничкој страни.

Она каже да „нови хладни рат Америке и Русије се води на три фронта: у Сирији, на небу изнад Балтика и у Украјини“.

У Америци се Путин посматра као „немилосрдни аутократа са експанзионистичким амбицијама“ који је осуђен због своје агресивне политике у Грузији и Украјини, те због подршке сиријском режиму.

Поред тога, амерички медији стално говоре о мешању Москве у председничке изборе у корист Доналда Трампа.

Русија, са друге стране, Америку види као агресора који жели да успостави своју апсолутну доминацију у свету.

Проширење НАТО-а на Исток је Москву додатно уверило да Русију на Западу посматрају као свог вечног непријатеља.

У оба ова мишљења постоји нека истина, каже Хувелова.

Путин заиста жели снажну улогу на међународној сцени и одбацивање заблуде Вашингтона да је могућа апсолутна доминација САД-а. Америка заиста види себе као светског судију, незаменљиву држави и занемарује право других држава на утицај. Пентагон заиста сматра Русију као свог главног ривала. САД јесу подстицале „обојене револуције“ у Грузији и Украјини, каже Хувелова.

Ипак, земље у чијим рукама је 90% светског нуклеарног оружја морају успоставити сарадњу. За решење проблема ће бити неопходни напори и рад у областима у којима се обе стране слажу, поручује она и истиче да је најважније поново успоставити сарадњу са Русијом у области смањења нуклеарног оружја и борбе против тероризма, као и спречавање да терористима падну у руке нуклеарни материјали.

Русија и Америка морају заједно сарађивати на пољу спречавања ширења нуклеарног оружја, поручује Хавелова.

Сарадња Москве и Вашингтона у Сирији је можда једини начин да се помогне тој земљи да поврати стабилност и да се опорави након страшног рата. Русија и САД су већ уједињење добрим делом у борби против Исламске државе.

Вашингтон би могао ојачати сарадњу са Москвом на томе да две земље буду гаранти прекида рата, каже Хувелова.

Хувелова заступа став да Украјини треба отворити пут и ка ЕУ и ка руском економском блоку, а да се ова земља не прикључује НАТО алијанси. Такво решење ће смањити напетост, према њеном мишљењу.

Две силе морају удружити снаге и да спроведу Минске договоре у Украјини. Прекид санкција може бити испраћен референдумом о статусу Крима под међународном контролом и окриљем Уједињених Нација, наводи Хувелова.

Хувелова се дотакла и Доналда Трампа за којег каже да је очигледно да он нема довољно чврст карактер и способност да води доследну, на председничким изборима раније прокламовану и уравнотежену политику.

Извор: Комерсант.рс

Loading...