СПРЕМА СЕ СЕПТЕМБАРСКИ ХАОС: Опозиција код Мекалистера – најаве Шутановца све озбиљнија ствар!

БЕОГРАД – Састанак лидера дела опозиције с известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Макалистером завршен је данас нешто после 19 часова, а учесници су, како су рекли, разменили мишљења с европским представником о политичкој ситуацији у Србији и о томе како је они виде.

Овакви сусрети би могли бити сигнал да су најаве о септембарским протестима ДС-а и више него озбиљне. Подсећамо, Драган Шутановац, председник ДС-а, најавио је да ће ДС са својим политичким савезницима кренути у уличне протесте против „Вучићевог режима“, а целу иницијативу је подржао и Саша Јанковић, председник Покрета слободних грађана, који важи за најутицајнију фигуру на проевропској опозиционој сцени.

Лидери ДС-а, СДС-а и ЛДП-а обратили су се новинарима након састанка, док је челник покрета Доста је било Саша Радуловић састанак напустио раније.

Није познато зашто је Радуловић изашао раније, али, како је новинарима пренето, није у питању никаква конфликтна ситуација.

Председник ДС-а Драган Шутановац рекао је да је Макалистеру пренео да је у Србији на сцени „стабилократија“, односно да је демократија угрожена, институције такође, а земља у колапсу.

Он је рекао да се разговарало и о дијалогу с Приштином, те да је европском званичнику пренео да опозиција очекује да председник Александар Вучић изнесе предлог за решење косовског питања, „а онда ћемо ми да на то одговоримо амандманима, те да видимо како би то пузање могло да се реши“.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић навео је да је Косово за њих питање прошлости, али да без решења тог питања нема напретка у демократији.

Јовановић је такође рекао да се разговарало о разним питањима, да је разговор био „нормалан“, те оценио да без решавања управо тих питања која су поменута на састанку не можемо изградити нормално друштво.

Борис Тадић, лидер СДС-а, каже да је Макалистеру пренео да се грађани у Србији систематски обмањују, да је тако било и пред овај састанак, те додао да није било речи о уједињењу опозиције.

Макалистеру је, додао је, пренео и свој став – да се може догодити да на крају процеса приближавања Унији, а што може бити за пет година, „дођемо у ситуацију да због недостатка демократије не можемо да постанемо земља чланица“.

Loading...