ТУРСКИ „ХУРИЈЕТ“: Српски „КАНВАС“ обучавао египатске НВО активисте!

ТУРСКА – У опширној анализи турског дневног листа „Хуријет“, српска организација „Канвас“, некадашњи „Отпор“, који води српски политиколог и познати политички активиста Срђа Поповић, наводи се као једна од организација која је спроводила арапско пролеће.

Наиме, „Хуријет“ пише текст о књизи турског аутора који је спровео истраживање у Каиру о „позадини арапског пролећа“. У питању је књига „Да ли нас Бог жели?“ аутора Онура Синана Гизалтана.

Гизалтан кроз своје истраживање показује да је „америчка рука“ била дубоко умешана у сва дешавања током арапског пролећа, а посебно у дешавањима у Египту.

Ахмед Махир и Мухамед Адел, египатски активисти, како пише „Хуријет“, јавно су сведочили о томе да су обучавани у америчком Алберт Ајнштајн Институту, као и да су касније примали обуку од стране српске организације „Канвас/Отпор“.

Они су знања, по њиховим сопственим речима, добијена од Канваса примењивали током немира на Тарир тргу у Каиру, наводи Гизалтан у својој књизи.

Организација „Канвас“ и Срђа Поповић, у више наврата су оптуживани за сарадњу са америчким обавештајним службама и маскираним фондацијама Беле куће. Тако је 2013. године и популарни Викиликс објавио информације тврдећи да је Срђа Поповић један од припадника „америчке агентуре“, те да је кроз сарадњу са „Стратфором“ финансиран од стране НДИ, НЕД и других широко познатих америчких полу-обавештајних фондација.

У самој Србији, Срђа Поповић је означен као експонент ЦИА још из времена деловања Отпора за који је са неколико страна, па и од стране ФБИ-а, потврђено да је организација направљена и финансирана од стране Вашингтона, те да је рад Отпора и Зорана Ђинђића координиран из Будимпеште кроз рад специјалног оперативног центра ЦИА.

Извор: Комерсант.рс

Loading...