УМРО „КРАЉ КОМЕДИЈЕ“: Последње збогом за Џерија Луиса!

САД – Један од најуспешнијих холивудских комичара, Џери Луис, преминуо је у 92. години. Луис је постао познат по сарадњи са Дином Мартином, са којим jе снимио 16 филмова и постигао огроман успех.

„Краљ комедије“ Џери Луис, који доминирао је 1950-их година у Холивуду, преминуо је од последица хроничне болести срца. Познати комичар је пре 35 година претрпео снажни инфаркт, који је једва преживео.

Луис, чије је право име Џером Левич, био је амерички комичар, глумац, сценариста, продуцент, режисер и филантроп. Важи за једног од најпопуларнијих и најинвентивнијих забављача у историји Холивуда.

Рођен је 1926. године, а дебитовао је на великом платну улогом у филму Моја пријатељица Ирма 1949. године.

Славу је стекао након што се као млади комичар 1946. године удружио са певачем Дином Мартином, оформивши двојац „Мартин и Луис“.

После великог успеха њихових наступа у ноћним клубовима и серије популарних филмских комедија у продукцији „Парамаунт пикчерса“, Луис је започео самосталну каријеру, током које је и добио надимак „краљ комедије“.

Осим 16 филмова које је снимио са Дином Мартином, Луис ће остати упамћен по остварењима Откачени професор, Bellboy, бројним комичарским специјалима, али и улози Леа Свитија у филму Аризона дрим, Емира Кустурице.

Добитник је бројних признања за допринос филму и комедији, од којих су најзначајнија признања Америчких комичара, Асоцијације филмских критичара, Венецијанског филмског фестивала, америчке Академије филмских уметности и наука. Додељене су му и две звезде на холивудском Булевару славних.

Током читавог живота бавио се хуманитарним радом и био је велики филантроп. Био је изузетно активан у прикупљању новца за борбу против мишићне дистрофије. Од 1952. до 2011. године сваке године водио је телетоне за прикупљање новца, а процењује се да је прикупио око 2,6 милијарди долара.

Извор: РТС

Loading...