ВАСЕРМАН О ВУЧИЋУ: Вучић под нападом због Русије!

МОСКВА – Анатолиј Васерман, један од најпознатијих интелектуалаца на постсовјетском простору, новинар, политички саветник, за РИА Новости говори о председнику Републике Србије, Александру Вучићу и притисцима са којима се он суочава, а који долазе са Запада, као и о реалним шансама и приликама да Русија помогне Србији.

Председник Србије, Александар Вучић, први пут је јавно изјавио да је под притиском Запада због односа Србије са Русијом.

,,Први пут говорим о томе на овај начин. Више је немогуће појавити се било где на Западу, да Вас не би питали о Русији.“ – рекао је Вучић, уз напомену да притисак долази од стране ,,великих држава“.

… Ништа ново Вучић, наравно, није рекао. Притисак на његову земљу не траје само годину, ни деценију – он почиње од безусловне подршке Запада Србима који су променили веру у католицизам или ислам, који су против православних земљака, и завршава са ,,хуманитарним бомбардовањем“ (термин организатора распада Чехословачке и првог председника њеног остатака – Хавела. Успут, хвала му за овај термин зато што он мало боље одражава пример западног лицемерја).

Укратко, чињеница је да ће Запад на сваког председника Србије вршити притисак са циљем да разбију не само њега, већ и целу државу – то је очигледно било и раније.

Зашто баш сада председник Србије није издржао и јавно је проговрио о притиску: очигледно је да се притисак повећава. Данас код Американаца има веома много јавних пораза на другим пољима деловања, до те мере да се они сада жале на плаћене од стране Америке терористе у Сирији, чијом кривицом ,,Руси могу да победе“. И баш због тих пораза, они могу да пожеле да победе на било којем другом пољу.

Али није само у томе ствар. Ради се и о томе да границе снаге људи и држава нису бесконачне. И врло лако може бити да се председник Србије само уморио од ћутања – и отворено рекао оно што са њим раде, мислећи ,,да горе неће бити“ (мада је обично ова нада неоправдана, јер по правилу увек постоје начини да се ствар погорша).

… Па, како се борити са тим? Један од Хемингвејевих јунака – ако се не варам, у роману ,,Имати и немати“ – каже: ,,Човек сам не може ништа“. По мом мишљењу, то се у извесној мери односи и на државу. Наравно, постоје околности у којима држава може сама, али је и даље веома пожељно да има и друге савезнике, осим своје војске и морнарице. И што је мања држава, више су јој потребни ти савезници.

Сада се многи код нас чуде зашто Запад слама Црну Гору (у ствари, да разјаснимо, та држава мало чиме може да допринесе могућностима НАТО-а. Шта више, она је прилично нарушила репутацију НАТО-а у том смислу да начин на који су је приморали да ступи у њихов блок, крши остатке репутације самог схватања демократије. Народу је демонстартивно, дрско и више пута ускраћено право на референдум, а оне који се изборе за то право, прогласе завереницима). Питање је, зашто кварити углед? По мом мишљењу – зато што Црна Гора одваја Србију од мора. Са распадом савезне државе Југославије, која се састојала само од Србије и Црне Горе у последњој фази распадања, Србија се нашла потпуно изолована и окружена непријатељима са различитим степеном тог непријатељства. На пример, размотримо Ђукановића, који заузима у Србији исти положај као и Порошенко у Русији (то јест, он је председник малог комада земље који је откинут од велике државе и спреман је да почини било какав злочин, само како би спречио поновно уједињење).

И сада, када је Србија опкољена, наравно, јако је тешко да јој се помогне. Ипак, надам се да су Срби народ довољно паметан народ да нађу начин за сарадњу са врло малим бројем својих пријатеља.

Истина, морам да кажем да помоћ Србима не може бити безгранична. И зато што Русија има и других проблема. И зато што чак и Бог помаже онима који помажу сами себи, а и ми још увек нисмо сигурни да ће Србија, када се суочи са питањем ,,заштитити се или капитулирати“ (а то питање је постављено више пута, и, нажалост, последњих деценија Србија је константно бирала капитулацију), овај пут радије изабрати да буде заштићена.

Loading...