ГЕОПОЛИТИКА

АЛАРМ И У МОСКВИ: Повећана борбена готовост руских ПВО система!

ПВО / СКРИНШОТ

МОСКВА – Члан руског Савета Федерације Виктор Озеров саопштио је да су системи противваздушне одбране на Далеком истоку доведени у стање повећане борбене готовости због напете ситуације око Северне Кореје.

Виктор Озеров је изјавио да су снаге ПВО и ваздушно-космичких снага у Далекоисточном региону ојачане.

„То што се данас дешава у вези са Северном Корејом у нама изазива осећај забринутости и због те ситуације разумемо потребу за додатним мерама како би се осигурала наша територија“, рекао Озеров за Спутњик.

Сенатор који је раније био на челу Одбора Савета Федерације за одбрану и безбедност нагласио је да руска војска пажљиво прати догађаје на Корејском полуострву, посебно у зонама одакле могу да буду лансиране ракете.

Предузете су мере за случајеве ако севернокорејске ракете буду погрешно наведене, а постоје и други задаци.

„Снаге противваздушног нуклеарног обуздавања омогућавају да се Американци одврате од даљих одлучних корака“, објаснио је Озеров.

Лавров: Москва забринута због дешавања око Северне Кореје

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је ризик од војног сукоба поводом севернокорејског ракетног програма веома велики, као и да је Москва веома забринута због претњи нападом које размењују Пјонгјанг и Вашингтон.

„Јача и паметнија страна мора да предузме први корак како би ублажила кризу“, рекао је Лавров говорећи на форуму за руске студенте, пренео је Ројтерс.

Охрабрио је Пјонгјанг и Вашингтон да се придруже руско-кинеском плану, према коме би Северна Кореја обуставила ракетне пробе, а САД и Јужна Кореја увеле мораторијум на војне вежбе великих размера.

Амерички председник Доналд Трамп обећао је раније Северној Кореји „ватру и бес“ уколико та земља буде представљала реалну опасност по САД.

Пјонгјанг је на то одговорио да проучава могућност напада на америчке базе на острву Гуам.

Извор: Танјуг

11 / 08 / 2017

Loading...


Саопштења, информације и предлоге за сарадњу можете слати на: desk@komersant.rs

Преношење текстова и осталих објављених материјала на другим онлајн издањима је дозвољено само уз писану сагласност редакције.

Сва права задржана. КОМЕРСАНТ ©