ВИДЕО

СНИМЦИ ТОМПСОНОВОГ КОНЦЕРТА: „За дом спремни“ у хрватском месту Слуњ! (ВИДЕО)

АМАТЕРСКИ СНИМАК КОНЦЕРТА У СЛУЊУ / СКРИНШОТ

СЛУЊ – Mарко Перковић Томпсон и на синоћњој прослави „Олује“ у Слуњу започео је наступ поздравом „За дом спремни“ уз одобравање публике, а хрватски портал Индекс је раније још јавио да међу окупљеним Томпсоновим фановима има велики број оних са усташким обележјима и мајицама са натписом „За дом спремни!“.

Хрватски певач Перковић, коме је у низу европских земаља забрањен наступ због пропагирања фашизма, и вечерас је наступ започео песмом „Бојна Чавоглаве“, коју је компоновао и снимио за време грађанског рата у Хрватској и која почиње усташким поздравом „За дом спремни“.

Градоначелник Слуња који је најавио „господина Томпсона“ рекао је да, према полицијским изворима, на скупу у Слуњу има 50.000 људи и да му је драго што већину чине млади.

Раније данас, хрватски портал Индекс објавио је да је у Слуњ већ у поподневним сатима дошло на хиљаде Томпсонових обожаватеља, од којих су неки у војним униформама, неки су загрнути хрватским заставама, а неки се нису могли суздржати од ношења мајица и застава с усташким поздравом „За дом спремни“.

Пре концерта говоре су одржали министар бранитеља Томо Медвед, карловачки жупан Дамир Јелић и градоначелник Слуња Јуре Катић.

Иако је министар Медвед окупљене позвао на достојанствено славље, први који је озбиљно нарушио некакво достојанство у Слуњу, био је градоначелник тог града.

Јуре Катић је у свом говору рекао да „самостална Република Хрватска није створена на неком антифашизму“.

Индекс, пак, подсећа да се и хрватски Устав позива на одлуке хрватског Земаљског антифашистичког вијећа из 1943. године.

Док су Медвед, Јелић и Катић држали своје говоре, из публике се чуло гласно скандирање поздрава „За дом спремни“ и песма о Јури и Бобану – командатима злогласне усташке црне легије која је позната по масовном покољу и депортацији Срба у БиХ.

Извор: РТС / ИндексХР / Комерсант.рс

06 / 08 / 2017

Loading...


Саопштења, информације и предлоге за сарадњу можете слати на: desk@komersant.rs

Преношење текстова и осталих објављених материјала на другим онлајн издањима је дозвољено само уз писану сагласност редакције.

Сва права задржана. КОМЕРСАНТ ©