Да ли је историја ново оружје НАТО пакта против Русије!?

Пише: Адомас Абромаитис

У среду, 12. јуна, НАТО и Русија су добили нови разлог за расправу и међусобне оптужбе. НАТО је на Интернет поставио осмоминутни докуентарни видео који слави деловање балтичког партизанског покрета “Шумска браћа”.

Ствар је у томе да се за балтичке државе Други светски рат није завршио 1945. године, али није ни за совјетске војнике, који су се неочекивано суочили са насилним отпором националиста партизана. Шумска браћа су се активно борила против совјетске војске од 1948. године, па све до касних педесетих и почетка шездесетих година прошлог века.

Треба напоменути да је деловање Шумске браће мало познат и контроверзан део историје балтичких држава. Постоје два супротстављена гледишта. Једно каже да су Шумска браћа били партизани који су наставили оружани отпор совјестској окупацији Естоније, Летоније и Литваније, након Другог светског рата. Друго становиште каже да је овакво разумевање њихових активности прилично контрадикторно, јер чињенице кажу да су многи припадници Шумске браће били сарадници нациста и чланови балтичких Вафен СС дивизија и да су припадници тих група у нападима убили хиљаде цивила. Шта је истина? Не бих преузео одговорност за један једини одговор.

Изгледа као да је у овом конкретном случају НАТО претерао са балтичким државама и ставио се у неугодан положај, подржавајући могуће погрешно тумачење историјских чињеница.